Krásní zdraví vegani.

Krásní zdraví vegani. Zdroj: Facebook

Krásní zdraví vegani.
Krásní zdraví vegani.
Krásní zdraví vegani.
Krásní zdraví vegani.
Veganské laskominy bují na sociálních sítích.
35
Fotogalerie

Veganů přibývá, rozmnožují se na sociálních sítích

Odmítnout maso a živočišné produkty je obtížná změna životního stylu. Ale dost jí v poslední době napomáhá internet a sociální sítě. Snadněji se hledají informace, šíří doporučení, tipy či recepty, ale také je prostě in fotit si jídlo a zahlcovat jím Facebook či Instagram.

Podle průzkumu uznávané společnosti Ipsos MORI je v Británii přes půl miliónu veganů. Za deset let se jejich počet více než ztrojnásobil, píše Guardian. A spoustě z těchto nových veganů není ani dvacet let; 42 procentům živočišných odmítačů je mezi 15 a 34 lety.

„Lidi na Instagramu dělají z veganství, alespoň na pohled, velmi žádoucí životní styl, což může dost ovlivňovat mladé dívky, všechny ty obrázky mladých veganů, jak vypadají krásně a zdravě,“ odpověděla v anketě Guardianu sedmnáctiletá Megan Malthousová.

„Veganství je dnes rozhodně mezi mladými běžnější,“ dodává stejně starý Euan Reece. „Soudím, že v tom velkou roli sehrály sociální sítě, ale také skutečnost, že mladší lidi tolik nesvazují tradiční hodnoty, takže mají spíše sklony ke změně k nekonvenčním věcem, právě jako veganství.“

A motivace? Obvykle citují zdravé stravování a hubnutí (jí se hodně ovoce, zeleniny, ořechů…), soucit se zvířaty či ekologické smýšlení – na živočišnou výrobu je potřeba více půdy a zdrojů než na rostlinnou. Alespoň tak to všichni tvrdí. Sami ale otevřeně (a možná ani sami sobě) nepřiznají, že je k veganství vedou také jejich idoly z Facebooku, Instagramu a YouTube.