Vegetariánství bude v kanadské provincii Ontario možná uznáno jako svého druhu náboženství

Vegetariánství bude v kanadské provincii Ontario možná uznáno jako svého druhu náboženství Zdroj: Public domain pictures

Ti, kdo se rozhodli nekonzumovat potraviny živočišného původu, budou mít zřejmě v Kanadě podstatně lehčí život než jinde na světě
Ti, kdo se rozhodli nekonzumovat potraviny živočišného původu, budou mít zřejmě v Kanadě podstatně lehčí život než jinde na světě
Ti, kdo se rozhodli nekonzumovat potraviny živočišného původu, budou mít zřejmě v Kanadě podstatně lehčí život než jinde na světě
3
Fotogalerie

V Kanadě zřejmě postaví vegany na roveň muslimů

Cítíte velký respekt ke zvířatům a ctíte jejich práva? Z etických důvodů jste se rozhodli nevyužívat a nekonzumovat produkty živočišného původu? A máte dojem, že vaše volba naráží v běžném životě na nepříjemné překážky? Možná byste mohli zauvažovat o změně prostředí. V kanadské provincii Ontario se schyluje k tomu, že veganství a vegetariánství budou vnímány jako druh vyznání a na základě toho chráněny lidskoprávní legislativou.

Ad hoc komise, jež v provincii vznikla, došla po důkladném prostudování ontarijského zákoníku lidských práv k závěru, že „nenáboženská víra, která základním způsobem ovlivňuje identitu, životní styl a způsob nahlížení světa každého člověka, může být pokládána za rovnoprávnou s náboženským vyznáním“.

Jinými slovy, vegani by napříště byli vnímáni stejným způsobem jako katolíci, židé nebo muslimové, a mohli by tak využívat i stejné právní ochrany. To by se samozřejmě promítlo i do každodenní praxe. Pár konkrétních příkladů: ve všech nemocnicích by museli být zařízeni tak, aby veganům mohli zajistit vyhovující stravu. Obdobně ve školách a na univerzitách, kde by zároveň také museli vyjít vstříc studentům, kteří pro své přesvědčení odmítnou například pitvu zvířat. A zaměstnavatelé zase zaměstnancům, kteří ze stejného důvodu odmítnou nosit uniformu, jejíž součástí jsou komponenty živočišného původu (kůže, kožešina apod.).

Konečné slovo bude mít ontarijský lidskoprávní tribunál, pro nějž je ovšem rozhodnutí komise dost směrodatné, ne-li určující.

Někomu se možná takové rozhodnutí může zdát absurdní. Když ale vezmeme v potaz, že v České republice se při posledním sčítání lidu v roce 2011 přes 15 000 obyvatel přihlásilo k víře rytířů Jedi z Hvězdných válek, absurdita se trochu relativizuje… I když je pravdou, že českým Jedi rytířům z jejich deklamace žádné právní výhody nekáply – protože se jich nenašlo potřebné množství.

Naopak počet věřících nehrál roli v kauze pastafariánů, kteří si před zákonem uhájili právo nechat se na doklady fotit s mísou špaget na hlavě.