Veganství vás přiměje konzumovat mnohem více zeleniny a v kuchyni probudí kreativního ducha

Veganství vás přiměje konzumovat mnohem více zeleniny a v kuchyni probudí kreativního ducha Zdroj: profimedia.cz

Jak se žije bez masa, mléka a vajec anebo Veganství nemusí být jen póza

Vzdát se všech živočišných produktů může leckomu připadat extrémní. Není to legrace, ale je to lehčí, než se na první pohled zdá. Chce to silnou motivaci a velmi kreativní přístup k jídlu. A období půstu je dobrou příležitostí pro krátkodobý veganský experiment.

Od Popeleční středy až do velikonočních svátků je ten správný čas, kdy odlehčit tělu. Náš metabolismus je tak historicky nastavený: zásoby na zimu už jsou spotřebované, teď je třeba vyžít z toho, co zbylo v sýpce. A mnoho toho není, takže přichází půst. Půst není třeba vnímat nijak extrémně, prostě se jen vzdáme všeho „zbytného“ nebo toho, co tělo obtížněji tráví. Logicky se nabízí maso. Zkuste k němu na seznam zapovězených surovin přidat i všechny živočišné výrobky, tedy vše z mléka, a také vejce. Třeba po pár dnech zjistíte, že je vám po těle o něco lépe. Třeba… Třeba taky ne, ale za zkoušku to stojí. Můj krátkodobý veganský experiment mě například v kuchyni přiměl k nečekané kreativitě. I to je přínos.

Najít správný argument

Otevřeně přiznávám, že etické důvody veganství nijak neprožívám, řada zvířat se požírá navzájem, proč by měl být člověk z tohoto řetězce uměle vyčleněn. Pokud ale někomu maso vysloveně nechutná nebo mu po tvarohu naskakují rudé fleky po těle, je to argument. Tím chci říct jen to, že je docela jedno, co vás na cestu různých potravinových omezení přivede, podstatné je, aby vám skladba jídla dělala dobře.

Na veganství je sympatické, že vás automaticky přiměje zvýšit konzumaci zeleniny. A také sáhnete po luštěninách. Z těch se dá hodně vyčarovat, člověk začne objevovat nejrůznější druhy a nezůstane jen u vaření, ale bude je i mixovat a vcelku originálně kombinovat – prostě žádná čočka s párkem. Pak je tu velká skupina obilovin, na něž se můžete spolehnout – pokud ovšem nejste alergičtí na lepek, protože veganství v kombinaci s bezlepkovou dietou už je adrenalinový sport. Docela zábavnou kategorií jsou rostlinná mléka – mandlové, makové, ovesné, ale i konopné. Správný vegan si je umí vyrobit doma.

Ve spíži pak má zásobu miso pasty, sójové omáčky a sušených mořských řas na přípravu miso polévky. Tahle přirozeně veganská jídla mi dávají největší smysl, naopak tanec mezi náhražkami masa a sýrů mi moc zábavný nepřipadá, smysluplnější je vzít mrkev nebo bramboru a snažit se z ní vytěžit maximum. Jakmile vám dojdou nápady, mrkněte na veganské blogy, třeba www.veganotic.cz, bloggerky vždycky vědí, co bude k večeři. Nebude to hotové za deset minut, dá to trochu práce a také logistiky. Vegani prostě musí přípravě jídla věnovat čas a péči, nestačí otevřít sklenici s paštikou a namazat ji na krajíc. Už samotný fakt, že musíte vařit ze základních, nijak neupravených surovin, vás přiměje k tomu, nad jídlem přemýšlet. Docela přirozeně tak obrovsky snížíte příjem soli, cukru a vší „chemie“ přidávané do hotových výrobků, tělo se začne přirozeně čistit. A to je jen začátek.

Pro leckoho je to ta správná cesta, já bych po ní dlouhodobě jít nedokázala. Vzpomínka na míchaná vejce s parmazánem je příliš silná. Ale jako několikatýdenní experiment veganství vřele doporučuju: hrát podle jasně daných pravidel, která vám leccos nedovolují, je vždycky výzva, i v kuchyni.

Recept: Veganská čokoládová pěna

Tahle finta je mezi vegany stará vesta, pro běžné smrtelníky to ale nejspíš bude trochu podivné. Každopádně to funguje a je to dobré, testovala jsem to sama na sobě. Ano, z toho, co zbude v plechovce s cizrnou, lze vyrobit úplně skvělý dezert – čokoládovou pěnu nebo třeba pusinky.

Začněte tím, že ve vodní lázni rozpustíte 100 g kvalitní hořké čokolády a necháte ji vychladnout na pokojovou teplotu. Z konzervy cizrny slijte nálev, budete ho potřebovat 50 ml, tekutinu nalijte do výkonného robotu a ušlehejte sníh. Zabere vám to minimálně 10 minut, pokud nemáte pořádný stroj, klidně šlehejte i déle. Nenechte se odradit, sněhu se dočkáte. Poté po lžičkách a za stálého šlehání přidejte 50 g moučkového cukru. Pak přijde řada na přidání rozpuštěné a zchladlé čokolády, přidávejte ji postupně a opět průběžně prošlehávejte. Pak už jen pěnu rozdělte do sklenek (vystačíte si s malými, je to velmi sytý dezert), přidejte nějaké bobulovité ovoce a ohromujte davy.