Nová padesátka lze hůře padělat.

Nová padesátka lze hůře padělat. Zdroj: ECB

Pod UV světlem.
Padesátieurovka s úhlem mění barvu.
Padesátieurovka.
Padesátieurovka.
Pod UV světlem.
8
Fotogalerie

Německá policie tvrdí, že nová 50eurovka není „nepadělatelná“, jak se říká

Až 45 procent všech eurobankovek tvoří ty v hodnotě 50 euro. Důvěrně ji proto znají i Češi. Evropská centrální banka představila v úterý její novou podobu s tím, že ji bude velmi složité padělat. Jenže šéf německé policejní odborové unie tvrdí, že i nová bankovka, která bude dána do oběhu 4. dubna příštího roku, se padělat dá. Technika zločinců se totiž také stále vylepšuje.

Evropská centrální banka představila slavnostně novou bankovku v hodnotě 50 eur v úterý. A má mít podle bankéřů i jejich tvůrců daleko více bezpečnostních prvků, aby bylo těžší ji padělat. Některá média ji pak dokonce označila, za „nepadělatelnou“.

To ovšem ihned popřeli ve vyjádření pro časopis Der Spiegel experti z německé DPolG (Deutsche Polizeigewerkschaft), což je policejní odborový svaz. Podle jeho šéfa Rainera Wendta budou u nové padesátieurovky sice „padělky snadněji identifikovatelné, což zjednoduší práci policie, ale bylo by velmi nebezpečné hovořit o jakési nepadělatelnosti. Zločinci najdou způsob, jak padělat i tyto nové bankovky“.

Wendt na to upozornil zejména proto, že rok 2015 byl rekordní v počtu odhalených falešných eur. Evropská centrální banka musela z oběhu vyřadit celkem 899 tisíc kusů padělaných bankovek, což bylo vůbec nejvíce od zavedení eura v roce 2002.

Nová bankovka v hodnotě 50 eur je již čtvrtým platidlem z nové série nazvané Europa. V minulých letech byly do oběhu uvedeny nové bankovky v hodnotě pět, deset a dvacet eur.

Mezi ochranné prvky, stejně jako u předchozích nových bankovek, je na ní hologram a vodoznak s podobiznou bájné řecké princezny Európy, kterou podle mýtu unesl vládce bohů Zeus v podobě býčka a která dala název celému starému kontinentu a také nové sérii. Na její přední straně je takzvané smaragdově zelené číslo.

Toto lesklé číslo mění při naklonění barvu ze smaragdově zelené na tmavě modrou a vytvářející světelný efekt, který se pohybuje nahoru a dolů. Na obou krajích přední strany bankovky je nový druh rýhování.

Eurobankovky mají sedm nominálních hodnot – 5, 10, 20, 50, 100, 200 a 500 eur, jsou zákonným platidlem v 19 zemích eurozóny a dnes vám je vymění prakticky kdekoli na světě.