Samuel Willenberg

Samuel Willenberg Zdroj: reprofoto YouTube.com

Zemřel poslední přeživší z vyhlazovacího tábora Treblinka

Muž, kterému se podařilo uprchnout z nacistického vyhlazovacího tábora Treblinka, zemřel dnes ve věku úctyhodných 93 let. Samuel Willenberg, který utekl z Treblinky v roce 1943, byl posledním přeživším tohoto nacistického tábora smrti. O smrti Samuela Willenberga informovala jako první izraelská média.

Willenberg se narodil v roce 1923 na jihu Polska, v městečku Częstochowa. Jeho matka Miniefa konvertovala k judaismu, když si vzala židovského učitele Pereca. Samuel byl vychováván v židovské víře. Když začala v roce 1939 druhá světová válka, části Samuelovy rodiny se podařilo ze země uprchnout. Díky falešným dokumentům se podařilo uprchnout jeho rodičům, Samuel a jeho dvě sestry však toto štěstí neměli - po pogromu v židovském ghettu ve městečku Opatow byl Samuel se sestrami odeslán transportem do koncentračního tábora Treblinka.

Na doporučení jednoho ze svých spoluvězňů uvedl, že je vyučen v zednickém řemesle. Díky této radě se jako jediný ze svého transportu zachránil. Jeho dvě sestry zahynuly v plynové komoře ihned po příjezdu, Samuel však začal v táboře pracovat. Prováděl různé zednické a stavební práce spolu s dalšími několika málo spoluvězni.

V roce 1943 vypukla ve vyhlazovacím táboře vzpoura. Samuel se jí účastnil a podařilo se mu uprchnout. “Chtěli jsme zničit hlavně tu továrnu na smrt,” popsal pro deník The Israeli Times, “celá revolta však skončila po dvaceti, možná třiceti minutách.”

Samuelovi se podařilo dostat do Varšavy a připojit se k pozdemnímu partyzánskému hnutí, které se snažilo o odpor proti nacistické okupaci. Shledal se se svou matkou i otcem, kteří se také stali členy odboje. Willenberg se také účastnil Varšavského povstání v roce 1944. Po válce se přemístil do nově vzniklého Státu Izrael, a od roku 1950 půosbil právě tam. O revoltě v Treblince napsal také knihu s názvem Vzpoura v Treblince. V Izraeli žil pak se svou manželkou, válku přežila i jeho matka a taktéž se odstěhovala do Izraele. Až do své smrti pomáhal židovským organizacím a spolkům, které různými prostředky pomáhaly dětem postiženým nacistickou nadvládou nad Polskem.