Francisco Franco

Francisco Franco Zdroj: Wikimedia

Madrid přejmenuje až 40 let po smrti diktátora Franka některé ulice spojené s jeho érou

Autoritativní vůdce Španělska Francisco Franco zemřel již v listopadu 1975, jenže městská rada v hlavním městě Madridě rozhodla jen nedávno, že přejmenuje 30 ulic, které jsou v metropoli spojené s jeho érou. Zvláštní je, že někteří lidé s tím pořád nesouhlasí, protože velmi kontroverzní Francovu éru považují za součást historie země.

Zajímavé je také to, jak informoval web thelocal.es, že ulice radní hodlají nově pojmenovat po obětech teroristických útoků, kterých se v Madridu v minulosti odehrálo mnoho. Není ale jasné, zda dostanou přednost jména těch, které zabila baskická separatistická organizace ETA (to se podle prvních ohlasů nelíbí Baskům), nebo někdo z obětí velkých bombových útoků z roku 2004. Tehdy islamisté hlásící se ke skupině Al-Káida podnikli několik atentátů ve vlacích a zabili 191 lidí a přes 2000 osob zranili.

 

Některé komentáře se pak pozastavují nad tím, jak je vůbec možné, že velmi kontroverzní Francovu éru pořád připomínají i po desetiletích některé ulice. Problém s přejmenování se přitom řeší dlouhá léta. Definitivně jasno má prý být do 30. dubna.

Změna názvu se bude týkat například jmen slavných Francových generálů. Nové jméno dostanou Calle del General Yagüe, Avenida del General Fanjul či Pasaje del General Mola.

Generál Francisco Franco vládl pevnou rukou ve Španělsku od roku 1939 až do své smrti v roce 1975. Byla to doba, kdy země na Pyrenejském poloostrově nepoznala demokracii.