Rusko už není největším dodavatelem plynu do západní Evropy, předstihlo ho Norsko

Rusko už není největším dodavatelem plynu do západní Evropy, předstihlo ho Norsko Zdroj: Profimedia.cz

Rusko už není největším dodavatelem plynu do západní Evropy, předstihlo ho Norsko

Norsko se stalo největším dodavatelem zemního plynu do západní Evropy. Vystřídalo tak na této pozici Rusko. Vyplývá to podle agentury Reuters z údajů ruské společnosti Gazprom a norské firmy Gassco. Údaje signalizují, že snaha Evropské unie o snížení závislosti na ruském plynu začíná přinášet výsledky.

Za růstem norského podílu na západoevropském trhu s plynem stojí rovněž pokles cen ropy. Norsko nabízí kupcům plynu pružnější cenovou politiku a odběratelé nyní odkládají nákupy v Rusku v naději, že levná ropa se časem odrazí i v cenách ruského plynu.

Norsko podle údajů firmy Gassco v posledním čtvrtletí loňského roku dodalo do západní Evropy 29,5 miliardy krychlových metrů plynu, zatímco ruské dodávky činily pouze 19,8 miliardy krychlových metrů. Norsko tak v dodávkách výrazně předstihlo Rusko poprvé od krátkého období v roce 2012, píše Reuters.

Norsko dominovalo západoevropskému trhu rovněž v letošním prvním čtvrtletí, ačkoli jeho dodávky nepatrně klesly na 29,2 miliardy krychlových metrů plynu. Ruské dodávky do západní Evropy se naopak mírně zvýšily na 20,3 miliardy krychlových metrů.

Evropská komise uvedla, že Rusko v loňském roce zůstalo hlavním dodavatelem plynu do Evropské unie, protože jeho podíl je větší ve východní a střední Evropě. Podíl na celkovém dovozu plynu do EU však klesl o jeden procentní bod na 42 procent. Podíl Norska se naopak zvýšil o čtyři procentní body na 38 procent.