Vysoké britské civilní vyznamenání, Řád britského impéria, udělí v květnu královna Alžběta II. českému Romovi Petru Torákovi

Vysoké britské civilní vyznamenání, Řád britského impéria, udělí v květnu královna Alžběta II. českému Romovi Petru Torákovi Zdroj: profimedia.cz

Britská královna Alžběta II. vyznamená romského policistu z České republiky

Vysoké britské civilní vyznamenání, Řád britského impéria, udělí v květnu královna Alžběta II. českému Romovi Petru Torákovi. Informoval o tom dnes Český rozhlas. Torák působí už několik let v řadách britské policie, královna mu řád propůjčí za služby romské komunitě.

Torák žije ve Spojeném království od roku 1999. Jeho rodina severočeský Liberec opustila po údajných opakovaných fyzických útocích neonacistů. Ve městě Peterborough, které leží asi 120 kilometrů severně od Londýna, pracuje jako policista.

Kromě práce na běžných kriminálních případech Torák často pomáhá britským kolegům při komunikaci s romskou komunitou. Hodí se mu tak prý nejen jazyková vybavenost a znalost mentality, ale i osobní kontakty mezi lidmi, kteří do Peterborough přišli mimo jiné z Česka či Slovenska.

Po práci se Torák podílí na mnoha projektech pomáhajících lidem z romské komunity. Spoluzakládal mimo jiné Asociaci romských policistů. Mnozí lidé Toráka vnímají jako příklad zdařilé integrace přistěhovalců do britské společnosti, uvádí web Českého rozhlasu.