Jiří Pospíšil

Jiří Pospíšil Zdroj: Jan Šibík

Exministr Pospíšil: Dění kolem Válkové je nedůstojná fraška, Pelikán je špatné řešení

 

Europoslanec Jiří Pospíšil, který byl dvakrát šéfem rezortu spravedlnosti, považuje dění kolem současné ministryně Heleny Válkové za nedůstojnou frašku. Navíc podle něj není Robert Pelikán, kterého navrhuje na toto místo šéf hnutí ANO Andrej Babiš, dobrým řešením.


„Dění kolem ministryně spravedlnosti Válkové se zvrhlo v nedůstojnou frašku. Vystupování a výroky předsedy hnutí ANO Babiše svědčí o lehkovážnosti, s jakou k resortu spravedlnosti přistupuje,“ tvrdí Pospíšil (zvolený do europarlamentu za TOP 09).

„S příchodem ministryně Válkové jsem spojoval určité naděje, ale po roce jejího působení ve mně převládá spíše zklamání. Během svého působení na ministerstvu bohužel nic neprosadila a návrhy, které přinášela, vyvolávaly ve veřejnosti a odborných kruzích nesouhlas. Jako příklad je možno uvést nový zákon o státním zastupitelství, který přinášel nepřijatelné posílení vlivu politiků (ministra spravedlnosti) na státní zastupitelství,“ dodává Jiří Pospíšil.

Negativně hodnotí i výběr kandidáta na nového mistra, Roberta Pelikána: „Nedomnívám se, že by její avizovaný nástupce byl lepším řešením. Jako první náměstek Válkové je spolupodepsán pod tím, co se v rezortu za poslední dobu dělo. Za silně znepokojivé považuji jeho legislativní iniciativy, které by do českého právního řádu vnesly nejistotu a chaos. Jako příklad uvádím jeho záměr zvýšit základní kapitál společností s ručeným omezením z jedné koruny na 200 tisíc korun. Je to v příkrém rozporu s celoevropským trendem, který je ve znamení usnadnění zakládání obchodních společností a podpory podnikání. Jeho vidina novelizace nového občanského zákoníku by pak znamenala destabilizaci právního řádu v situaci, kdy nový občanský zákoník platí teprve krátce a jeho přijetí stálo spoustu odborného i politického úsilí,“ říká Pospíšil.