Stoupenci Islámského státu

Stoupenci Islámského státu Zdroj: ČTK

Německo bude trestat cesty do oblastí, kde působí teroristé

Německo bude trestat cesty svých občanů do bojových oblastí, kde působí teroristické skupiny, například do Iráku a do Sýrie. Příslušný zákon dnes podle serveru deníku Die Welt schválila vláda kancléřky Angely Merkelové. Kabinet chce tímto opatřením zamezit tomu, aby se němečtí islamisté zapojovali do bojů v řadách radikálních organizací, jako je Islámský stát.

Podle dosavadních německých zákonů je možné islámské radikály trestat teprve v okamžiku, kdy podstoupí výcvik v některém z táborů teroristických organizací, nebo když se zapojí do násilností spáchaných takovou organizací. Nově by měl být trestný už záměr přidat se k teroristům. Trestní sazba bude stejně jako u přímého zapojení do teroristických činů od šesti měsíců do deseti let vězení.

Zákon ještě musí schválit Spolkový sněm. Vládní konzervativci a socialisté v něm ale mají výraznou většinu.

Nově přijatý zákon je další v řadě opatření, která mají zabránit německým radikálům v tom, aby se zapojili do teroristických akcí v zahraničí. V polovině ledna vláda přijala návrh zákona, podle kterého bude možné odebrat islámským radikálům na tři roky pas i občanský průkaz. Místo nich dostanou náhradní doklad, který nebude opravňovat k opuštění země.

Merkelová v lednu také oznámila, že vláda chce tvrdě postupovat proti radikálním duchovním, kteří navádějí mladé muslimy k zapojení do teroristických aktivit.

Podle Spolkového úřadu na ochranu ústavy (BfV) v Německu přibývá ultrakonzervativních islámských salafistů, za poslední rok se jejich počet zvýšil o 1500 na zhruba 7000. Z této komunity pochází většina radikálů, kteří odcházejí bojovat po boku teroristů na Blízký východ. Podle BfV odjelo do Iráku a Sýrie na 600 německých občanů, asi třetina z nich se vrátila do vlasti. Německé úřady se obávají, že by tito navrátilci mohli v zemi spáchat teroristický útok, případně by mohli radikalizovat další muslimy.