Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: ČTK

Na světě je nejvíce uprchlíků od konce druhé světové války

Počet uprchlíků ve světě je v současnosti nejvyšší od konce druhé světové války. Podle nové zprávy Úřadu Vysokého komisaře Organizace spojených národů pro uprchlíky (UNHCR) před válkami a násilím prchalo v polovině roku 2014 kolem 56,7 milionu lidí. Největší část z nich poprvé činí obyvatelé Sýrie.

Statistika nezahrnuje více než pět milionů palestinských uprchlíků na Blízkém východě, jejichž osudem se zabývá zvláštní agentura OSN.

Jen během prvního pololetí loňského roku uprchlo ze svých domovů na celém světě kvůli bojům a násilnostem 5,5 milionu lidí. Z více než padesáti milionů lidí na útěku jich 13 milionů odešlo do zahraničí, ostatní se pohybují v rámci své domovské země. Země původu uprchlíků leží nyní především na Blízkém východě a v severní Africe, v posledních deseti letech to byla především Asie.

Syřané letos ve smutné statistice se třemi miliony uprchlíky předčili dokonce i obyvatele Afghánistánu, kteří statistikám vévodili v posledních třiceti letech. Nyní je Afghánců podle UNHCR na útěku 2,7 milionu. S 1,1 miliony lidmi na útěku následuje Somálsko. Dlouholetý konflikt v Dárfúru je hlavní důvodem, proč ze svých domovů uprchlo 670 000 Súdánců. Přes 50O tisíc obyvatel Jižního Súdánu se dalo do pohybu kvůli dlouhé válce za nezávislost a následné občanské válce, která trvá dodnes. Hodně uprchlíků je také v Kongu, Iráku a Barmě.

Nejvíce uprchlíků v poměru k počtu svých obyvatel přijaly podle zprávy Libanon a Jordánsko. V Libanonu žije na každých 1000 místních 257 uprchlíků. Jedinou západní zemí mezi největšími hostiteli je s 12 uprchlíky na 1000 obyvatel Švédsko, které tak zaujímá desáté místo. Vedle této severské země obdrželo nejvyšší počet žádostí o azyl za první polovinu loňského roku Německo. Dohromady zaznamenaly tyto země 40 procent všech podaných žádostí o azyl.