Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: Profimedia

Překvapivý způsob, jak drží Islámský stát Irák také v šachu - ovládá pole s pšenicí

Spojenci podnikli už více než 300 náletů na pozice a objekty, které v Sýrii a Iráku kontrolují džihádisté z Islámského státu. Zničeny byly například rafinérie, které vydělávaly islamistů ohromné peníze. Jenže to překvapivě není jediný trumf, který mají muslimští šílenci v rukou. Ovládají například pole a produkci pšenice. Napsal o tom web news.com.au.

Podle agentury Reuters kontroluje v současnosti Islámský stát (zejména přes své podporovatele z některých sunnitských kmenů) kolem 40 procent polí, na nichž roste pšenice. Ta je spolu s ječmenem a rýží nejrozšířenější plodinou v Iráku. Obrovským problémem přitom je, že pšenici nemá žádný smysl „bombardovat“ a ničit. Není to ani možné z toho důvodu, že by bylo obyvatelstvo připraveno o nutné potraviny.  

Velká část polí s pšenicí leží v okolí severoirského Mosulu, který Islámský stát ovládá. Radikálové pomocí své nadvlády nad potravinami přitom terorizují všechny lidi, kteří s nimi nespolupracují.

Ukazuje se tak, že bez podpory pozemních vojsk, zřejmě nebudou nálety na pozice Islámského státu stačit. Jenže s pozemní operací spojenci zatím rozhodně nepočítají.