Senátorkou bude Cabrnochová (SZ), nebo Dušková (ANO)

Senátorkou bude Cabrnochová (SZ), nebo Dušková (ANO) Zdroj: ČTK

Senátní volby ovládly ženy, Antonín Panenka skončil na čtvrtém místě

Senátorkou v obvodě v Praze 10 bude buď místostarostka tamější radnice Ivana Cabrnochová (SZ), nebo lékařka Jana Dušková (za ANO). Cabrnochová v prvním kole voleb dostala 15,83 procenta hlasů, Dušková pak 15,59 procenta. Nikdo z kandidátů nezískal nadpoloviční většinu hlasů nutnou ke zvolení, druhé kolo se uskuteční příští víkend. Doplňovacích voleb se zúčastnilo 15,8 procenta voličů. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu na www.volby.cz

Senátní volby v Praze 10 ovládly ženy. Jen těsně, a to o pět hlasů, unikl postup do druhého kola kandidátce TOP 09 Renatě Sabongui. Také rozdíl mezi Cabrnochovou, kterou podpořila i ČSSD, a Duškovou nebyl velký, činil jen 32 hlasů. Až na čtvrtém místě se ziskem 13,44 procenta hlasů skončil bývalý fotbalista Antonín Panenka (za hnutí Nezávislí pro Prahu 10 - Hnutí pro lepší Desítku).

Lidé v Praze 10 vybírají nástupce za Jaromíra Štětinu (za TOP 09), který se stal europoslancem. Štětina byl zvolen v roce říjnu 2010, jeho nástupkyně tedy bude v horní komoře Parlamentu působit dva roky.

Ivana Cabrnochová (SZ; 40 let) - místostarostka radnice Prahy 10 od června 2012, pedagožka zdravotně postižených a klinická biochemička. Zastupitelka městské části Praha 10 od října 2006. Po zdravotnických studiích pracovala v oddělení klinické hematologie a krevní transfuze motolské nemocnice a v oddělení klinické biochemie Nemocnice Na Homolce. V roce 2006 dokončila studia na Fakultě tělesné výchovy a sportu UK, obor tělesná a pracovní výchova zdravotně postižených. Od roku 2006 je členkou Strany zelených. Má tři děti, dceru a dva syny.

Jana Dušková (bezpartijní za ANO; 61 let) - profesorka stomatologie Univerzity Karlovy, proděkanka pro stomatologii a zubní lékařství 1. lékařské fakulty UK, přednostka Ústavu klinické a experimentální stomatologie Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a 1. lékařské fakulty UK. Vystudovala stomatologii na Fakultě všeobecného lékařství Univerzity Karlovy v Praze. Od promoce pracuje na klinicko-výzkumném pracovišti. Má dospělou dceru - lékařku.