Čínská medicína

Čínská medicína Zdroj: Profimedia

Rady čínské medicíny, jak dostat nebezpečné látky z těla

Podle čínské medicíny pět vnitřních orgánů (wuzang) zahrnuje srdce, játra, slezinu, plíce a ledviny. Jejich hlavní úlohou je uchování životní síly. Zajímavý text, jak si s problémy v těle poradit, publikovala česká sekce Čínského rozhlasu pro zahraničí v Pekingu:

Jak zkontrolovat, zda srdce není ohroženo toxickými látkami:

1. Vředy na jazyku. Lékaři tradiční čínské medicíny se domnívají, že mezi jazykem a srdcem existuje velmi úzké spojení. Proto pokud se vřídky dlouhodobě objevují na jazyce, obvykle to znamená, že srdce trpí vnitřním horkem nebo jsou přítomny toxické látky kvůli vnitřnímu žáru.

2. Chronické akné na čele. Čelo je část těla, která je řízena srdcem. Vnitřní žár je přeměněn v toxické látky, pod kůží to může začít vřít, to vede k tomu, že se na čele začne objevovat akné jedno za druhým.

3. Nespavost, bušení srdce. Srdce je orgán, který se nesmí nikdy ani na moment zastavit a odpočinout si, toxické látky způsobené vnitřním horkem se hromadí v srdci, pokud nemohou být odstraněny, spánek nemůže být klidný.

4. Pocit tlaku na hrudi nebo píchání v hrudní oblasti. Když se v srdci objeví krevní stáza, jde také o druh toxinu, je to stejné, jako by na silnici došlo k zácpě, lehčím problémem je tlak na hrudi, těžším je píchání na hrudi.

Jak odplavit jedovaté látky ze srdce:

1. Konzumace hořkých potravin odstraňuje jedy. Ideální jsou lotosová semínka, která dokážou uvolňovat horko ze srdečního svalu, ačkoliv mají podle tradičního čínského rozdělení chladnou povahu, neohrozí pozitivní životní energii, proto jsou považovány za nejlepší potravinu, která uvolňuje žár ze srdce. Je také možné z lotosových semínek připravit čaj, můžete také přidat bambusové listy nebo čerstvý kořen lékořice. Tyto ingredience posílí účinky lotosových semínek ve vylučování obávaných jedů.

2. Stiskněte akupunkturní body srdce. Nachází se v centru dlaně mezi hlavičkami 3. a 4. kosti záprstní. Když tisknete tento akupunkturní bod, můžete vyvinout i větší sílu, je možné střídat levou a pravou ruku.

3. Fazole mungo jsou diuretikum a zbavují tělo jedů. Působí močopudně a podle čínské medicíny odstraňují tělesný žár. Odblokují také překážky, které zabraňují uvolňování jedů. Je však potřeba přijímat fazole mungo v tekuté podobě, například jako sojové mléko nebo polévku, sušenky z fazolí už mají o něco horší pozitivní účinky na náš organismus.

Optimální doba pro uvolňování jedů ze srdce:

V poledne mezi jedenáctou a jednou hodinou je nejdůležitější chvíle, kdy můžete jíst potraviny, které ochrání srdce a pomůžou jim zbavit se toxických látek, jde například o jedlou houbu Poria cocos, oříšky, sóju, černý sezam, malé čínské datle nebo lotosová semínka.

Jak přijít na to, že játra jsou napadená jedy:

1. Na nehtech jsou vyvýšené vlnité linky nebo prohlubně. Čínská medicína věří, že játra ovládají šlachy, nehty jsou také součástí šlach (svalstva), takže pokud se v játrech hromadí jedy, nedokonalosti na nehtech jsou toho jasným důkazem a signálem.

2. Výskyt hyperplazie prsu. Zvyšuje se bolestivost a nateklost mléčné žlázy. Prsní žlázy jsou strategickým místem jaterních energetických cest, ve chvíli, kdy v jaterních kanálech existuje jed, mléčné žlázy okamžitě zvyšují svou činnost, a to obzvlášť v době menstruace může docházet k bolestivosti a zduření.

3. Člověk často lehce upadá do depresivních stavů. Játra jsou orgánem, který kontroluje a řídí emoce, jakmile jed v játrech nemůže být zavčas odstraněn, blokuje pohyb energie, to může způsobit zřetelně špatnou náladu.

4. Migréna, chronické akné na obou stranách tváře, bolestivá menstruace. Obě strany tváře a dolní část břicha jsou důležitá místa jaterních energetických drah, jakmile v játrech nedochází k detoxikaci, ani vaše nálada nebude nejoptimističtější.

Jak detoxikovat játra:

1. Jezte zelené potraviny. Podle teorie pěti elementů tradiční medicíny mohou zelené potraviny uvolnit zablokované energetické dráhy jater, díky tomu budou vaše játra zdravá, zbavíte se deprese a negativní emoce se uvolní. Jde o potraviny, které pomohou vašim játrům se detoxikovat. Lékaři tradiční čínské medicíny doporučují konzumovat zelené mandarinky nebo zelené citrony, z mandarinek vymačkejte šťávu nebo si dejte vodu s citronem, taková přímá konzumace bude pro vaše tělo nejvhodnější.

2. Kustovnice čínská zlepšuje funkční schopnost jater. Kromě detoxikace ještě zvyšuje schopnost obranyschopnosti vůči toxinům. Kustovnice dokáže účinně chránit játra, nejlepší je každý den sníst hrst kustovnice.

3. Stlačte akupunkturní body, které jsou spojeny s játry pro jejich detoxikaci. Nachází se mezi l. a 2. kostí metatarzální. Pomocí palce stiskněte toto místo po dobu 3-5 minut. Ucítíte mírnou bolest. Nepoužívejte příliš velkou sílu, akupunkturní bod poté tiskněte i u druhé nohy.

4. Slzy jsou také jedním ze způsobů detoxikace jater. Ve srovnání s muži, kteří nepláčou, se ženy dožívají výrazně vyššího věku. Čínská tradiční medicína již před delší dobou došla k tomuto zjištění. Navíc to i západní medicína také potvrdila. Vyplavené slzy by se daly přirovnat k potu nebo moči, obsahují škodlivé chemické a biologické toxiny. Proto když jste nešťastní, cítíte se pod psa nebo potýkáte se s depresí, jednoduše se vyplakejte.

I když patříte k věčným optimistům, o víkendovém odpoledni si hezky pusťte smutný film, nechte slzy, ať volně v proudech stékají na polštář. Účinně se tak zbavíte toxinů.

5. Jezte lesklokorku (ganoderma) a zbavíte se toxinů. Podporuje účinnost léků určených k léčbě jater, odstraňování toxinů, působí také léčivě při žloutence.

Obzvláště u chronické žloutenky může lesklokorka odstraňovat závratě, slabost, nevolnost nebo bolesti v jaterní oblasti. Může účinně zlepšovat jaterní funkce, naměřené hodnoty fungování jater se díky ganodermě lucida vrací do normálu. A proto ganoderma dokáže léčit chronickou otravu, veškeré druhy chronické hepatitidy, cirhózu a jaterní poruchy.

Optimální doba pro čištění jater od toxinů

Od 11 hodin večer do tří hodin v noci je ideální doba pro játra, v té době může dojít k intenzivní detoxikaci jater. Je potřeba, abyste během těchto 4 hodin spali klidným a hlubokým spánkem, jen tak se játra dokonale zbaví všech odpadních látek.

Jak zjistíme, že slezina je ohrožena toxickými látkami:

1. Na obličeji se dlouhodobě objevují skvrny. Ženy se skvrnami na tváři mají

obvykle slabší trávicí systém.

2. Nadměrný bílý vaginální výtok. Slezina ovládá zvlhčování našeho těla. Pokud je vylučováno vlhkosti příliš mnoho, přesahuje to možnosti sleziny, zvýšený vaginální výtok může být jedním z projevů problémů se slezinou.

3. Hromadění hlenu. Hlen spojený s nahromaděním vlhkosti vzniká kvůli špatnému fungování sleziny, nemohou být proto včas odstraněny vzniklé toxiny. Účinné hubnutí musí být zaměřeno na obnovu správného fungování sleziny a metabolismus hlenu, v opačném případě se problém opět vrátí jako jojo ke svému majiteli.

4. V okolí úst se vyskytuje akné nebo vřídky. Okolí rtů je ovlivňováno slezinou, pokud se ve slezině objevují toxiny, které slezina nemůže odstranit, toxiny se neustále hromadí, proto je potřeba najít způsob, jak se jich co nejdříve zbavit.

Jak nejúčinněji detoxikovat slezinu:

1. Konzumace kyselých potravin napomáhá detoxikaci. Například tmavé švestky jsou nejvhodnější potravinou, která odstraňuje jedy, posiluje trávicí funkce střev a žaludku, díky kyselinám obsaženým ve švestkách dochází k co nejrychlejšímu odstranění toxických látek z potravin. Navíc kyselé potraviny pozitivně ovlivňují naše zdraví, zvyšují odolnost našeho organismu vůči toxinům.

2. Stisknutím akupunkturních bodů zaktivujete detoxikaci sleziny. Tento bod se nachází v prohlubni na přední straně střední části kotníku, mediálně ve středu pod vnitřním kotníkem a kostí člunkovou. Prstem mněte toto místo, ucítíte bolest, asi po třech minutách se začněte věnovat druhé noze.

3. Po jídle se běžte projít. Pohyb vám pomůže s trávením, zrychlí detoxikaci, pouze pokud dlouhodobě v pohybu vytrváte, můžete pozorovat pozitivní účinky na váš organismus.

Ideální čas pro detoxikaci sleziny

Po jídle nastává moment, kdy se nejsnadněji tvoří toxiny. Pokud jídlo nemůže být včas absorbováno nebo stráveno, můžou se toxiny velmi snadno nahromadit. Kromě pohybu po jídle je také možné si dát hodinu po jídle ovoce, to pomůže detoxikaci a vaše zdraví vám jistě poděkuje.

Jak zjistíme, že plíce jsou zasaženy toxiny:

1. Pokožka je vybledlá, matná a unavená. Čínská medicína věří, že plíce ovlivňují pokožku celého těla. Zda je pleť svěží nebo je pobledlá, to závisí na správném fungování plic. Detoxikace plic vyžaduje poměrně dlouhou dobu, toxiny se mohou ukládat také v pokožce, kvůli tomu je pleť bez života.

2. Zácpa. Podle čínské medicíny plíce a tlusté střevo tvoří jednotný systém, pokud jsou plíce zasaženy toxiny, ani střevo nemůže pracovat tak, jak má, proto vzniká zácpa.

3. Člověk se lehce dojme a nechá se unést smutkem. Toxiny v plicích mohou narušit pohyb vnitřní energie. Plíce nemohou pozitivně ovlivňovat energii v hrudní oblasti, proto jsou hromaděny a zadržovány emoce.

Jak osvobodit plíce od toxinů:

1. Ředkev je ideální potravina, pokud chcete odstranit toxiny z plic. Z pohledu čínské medicíny vztah tlustého střeva a plic je velmi silný, detoxikace plic závisí na tom, zda není tlusté střevo blokováno, ředkev pomůže urychlit vylučování stolice z tlustého střeva, jezte ji syrovou nebo jako studený předkrm.

2. Lilie zlepšují schopnost plic odolávat toxinům. Plíce nemají rády suchý vzduch, pokud je sucho, snadno se toxiny hromadí, houby a lilie obsahují látky, které vyživují a posilují plíce, pomohou pomáhat plicím bránit se toxinům, nezpracovávejte tyto potraviny příliš dlouho, snížilo by se tak množství drahocenné šťávy z liliových poupat, tím by se značně snížila účinnost boje proti jedovatým látkám.

3. Stiskněte akupunkturní body. Nachází se na hřbetu ruky, v prostoru mezi 1. a 2. metakarpální kostí, můžete použít palec a ukazováček a silou tuto oblast stiskněte.

4. Vypoťte toxiny. Jak už bylo řečeno dříve, plíce ovládají fungování pokožky, když se vám zvýší tep a celí se zpotíte, odplavíte z těla také zároveň i toxiny. Plíce se díky tomu krásně pročistí. Kromě sportu můžete také vyzkoušet horkou lázeň, do vody přidejte čerstvý zázvor a mentolový olej, díky nim se z těla uvolní účinněji ještě více škodlivých látek, dojde k důkladné hluboké detoxikaci.

5. Zhluboka dýchejte. Při každém nádechu v plicích zbývá zbytkový plyn, který nemůže být vyloučen, ve srovnání s čerstvým vzduchem obsahujícím hodně kyslíku je zbytkový plyn také toxinem. Je tedy potřeba se několikrát zhluboka nadechnout, tak se snadno zbavíte reziduálního plynu.

Ideální doba pro detoxikaci plic

Dokonalá doba je od sedmi do devíti hodin ráno, kdy dochází k nejvýraznější detoxikaci, která se spustí pohybem, můžete vyzkoušet jogging nebo jiná aerobní cvičení, posílíte plíce a zbavíte se toxinů.

Jak zjistíte, zda ledviny potřebují vyčistit:

1. Menstruace je slabá nebo trvá jen velmi krátce, barva krve je tmavá. Vznik a zánik menstruace je důkaz toho, zda ledviny fungují tak, jak mají. Pokud je v ledvinách obsaženo velké množství toxinů, intenzita menstruace výrazně poklesne.

2. Otoky. Ledviny řídí oběh tekutin v našem těle. Když se v ledvinách nahromadí toxiny, klesá jejich schopnost odstraňovat přebytečnou vodu, proto vznikají otoky.

3. Akné v oblasti brady. Spodní část obličeje je řízena ledvinami, proto se nahromaděné toxiny projevují i výskytem nedokonalostí pleti v této spodní části tváře.

4. Rychlá únava. Toxiny zaměstnávají naše ledviny, které musí vynakládat energii na to, aby se s nimi vypořádaly. Ledviny tedy nemají energie nazbyt, proto se člověk cítí unavený, psychicky slabý, ospalý, nohy i ruce jsou téměř bezvládné.

Jak snadno dosáhnout detoxikace ledvin:

1. Potravina, která je ideální: vosková/bílá tykev neboli zimní meloun. Ta obsahuje velké množství šťávy, která když se dostane do lidského těla, může stimulovat produkci většího množství moči, tím se tělo detoxikuje. Z voskové tykve je možné uvařit polévku nebo ji smažit. Chuť tykve je jen velmi jemná a nevýrazná.

2. Potravina, která pomáhá plicím odolávat toxinům: čínský jam. Jamy vyživují a dodávají energii mnoha orgánům, ale jejich působení na ledviny je jednoznačně nejdůležitější, častá konzumace jamů může zvýšit schopnost ledvin zbavovat se toxinů. Jedním z vhodných způsobů, jak konzumovat jam, je jíst ho v kandované formě, chutné jamy obalené v karamelu zvýší schopnost detoxikace ledvin.

3. Akupunkturní body. Bod bublající fontány. Jde o nejspodnější akupunkturní bod v lidském těle. Pokud by lidské tělo byla vysoká budova, tento akupunkturní bod by byl vyústěním potrubí odpadních vod. Často tento bod tiskněte, detoxikační účinky budou viditelné. Akupunkturní bod bublající fontány se nachází v přední třetině plosky chodidla (nejsou do toho započítány prsty na nohou), tento akupunkturní bod je poměrně citlivý, při jeho stisku se neuchylujte k použití příliš velké síly, stiskněte pouze jemně, to splní svůj účel, mněte tento bod ze strany na stranu, a to po dobu přibližně pěti minut.

Ideální čas na detoxikaci ledvin

Perfektní doba je mezi pátou až sedmou hodinou ráno, tělo po celou noc nabíralo síly, ráno jsou veškeré nebezpečné toxiny nahromaděny v ledvinách, proto je nejlepší ihned, jakmile vyskočíte z postele, vypít sklenici teplé vody, tím účinně propláchnete ledviny a toxiny se odplaví z těla ven.