Maiselova synagoga

Maiselova synagoga Zdroj: Profimedia

Podle průzkumu ve světě roste antisemitismus, v Česku prý nemá rádo Židy 1,1 milionu dospělých

Kolem 13 procent dospělých obyvatel Česka má antisemitské názory. V Německu je to ale až 20 procent obyvatel, ve Francii 37 procent. Na palestinských územích nemá rádo Židy dokonce 93 procent lidí. Zjistil to celosvětový průzkum, který mezi červencem loňského roku a letošním únorem ve 101 zemích uspořádala americká Liga proti hanobení (Anti-Defamation League), která hájí zájmy Židů a Izraele.

Podle ADL antisemitismus vzrůstá po celém světě bez výjimky. Překvapivě silný je například v některých státech západní Evropy, jako jsou Francie či Německo. V Rusku se proti Židům vyhraňuje 30 procent dospělých obyvatel, u kterých byl průzkum prováděn. Jenže to je méně než ve zmiňované Francii. Naopak ve skandinávských zemích, v Nizozemsku, ale i v Česku, je antisemitů daleko méně. U nás jsou výsledky podobné Austrálii či Kanadě.

Samozřejmě nejvíce jsou antisemitské nálady cítit v islámských státech, kde je odpor vůči Židům mimořádně silný a situace se spíše zhoršuje.

Pokud jde o evropské státy, tak antisemitismus byl více zaznamenán u mužů a u starších občanů. Podle výzkumníků v tom hrají roli stereotypy. Jako například to, že Židé cítí větší loajalitu k Izraeli, než k zemi, kde žijí, že ovládají světovou ekonomiku či mají nadměrný vliv na americkou vládu.

Když se porovnají výsledky z celého světa, tak v České republice nejsou antisemitské nálady tak výrazné, jako jinde.

Anti-Defamation League je nestátní nezisková organizace založená v roce 1913 v USA.

Kompletní výsledky průzkumu najdete ZDE.