Andrej Babiš v České televizi

Andrej Babiš v České televizi Zdroj: reprofoto ČT24

Jak pan Babiš neříkal v ČT pravdu

Andrej Babiš je poměrně úspěšný podnikatel a úspěšně podle všeho skončí ve volbách i jeho cesta do Poslanecké sněmovny. Bylo by však dobré, aby při této cestě říkal pravdu. Což pro jeho rozhovor s Danielou drtinovou na programu ČT24 ve čtvrtek neplatilo.

Pan Babiš například tvrdil, že současný šéfredaktor Reflexu Pavel Šafr v době, kdy pracoval ve vydavatelství Mafra (to koupil nedávno právě Andrej Babiš a vydává zde deníky Lidové noviny a MF Dnes, které Šafr v minulosti vedl jako šéfredaktor), tak „zakázal psát o panu Klausovi“. Jenže ani v Lidových novinách, ani v MF Dnes se za Pavla Šafra nic podobného nestalo, žádný takový zákaz neexistoval. Ostatně nevydal ho nikdy žádný polistopadový šéfredaktor MF Dnes, ani někdejší vydavatelé. Naopak mnoho kritických článků o Václavu Klausovi v době šéfování Pavla Šafra napsal v MF Dnes komentátor Martin Komárek, který je dnes programovým manažerem Babišova hnutí ANO a jeho volebním lídrem v Libereckém kraji. Stačilo se kolegy Komárka zeptat. Jenže to podle všeho pan Babiš neudělal.

Navíc je zásadní otázkou, jakých zákazů a příkazů se mohou dočkat redaktoři ve vydavatelství Mafra po sněmovních volbách. Andrej Babiš říká, že žádných. Ani v Mafře tomu ale většina zaměstnanců nevěří, někteří už před Babišem „utekli“, další se k odchodu chystají koncem tohoto měsíce.

Za hranu slušného chování se pak Andrej Babiš dostal, když na ČT24 tvrdil, že Pavel Šafr je psychopat. Podivila se tomu i moderátorka Drtinová, ale Babiš svůj dehonestující výrok zopakoval. Možná to ale pramení jen z jeho základní neznalosti některých pojmů. Psychopat (jedná se o zastaralý lékařský termín a dnes představuje nadávku), mívají problémy nejenom se zákonem, ale i s zařazením se do společnosti, což se projevuje zejména v práci. Je zcela nepředstavitelné, že by člověk s anetickou/antisociální poruchou osobnosti (jak se odborně dnes psychopatie nazývá) celoživotně úspěšně zvládal tak náročné role a úkoly jako Pavel Šafr. Psychopat prostě z podstaty své poruchy nemůže zároveň být úspěšným mediálním manažerem, jak je to v tomto případě.

Babišovy útoky na Pavla Šafra jsou proto zcela evidentně politické. Časopis Reflex totiž zůstal jedním z posledních médií, které se nebojí některé aktivity pana Babiše správně pojmenovat. Vůdce hnutí ANO to nese velmi těžce a nedokáže se s tím vyrovnat. O čem to svědčí, si každý může domyslet sám...