První marihuanové pivo na světě je z Kanady.

První marihuanové pivo na světě je z Kanady. Zdroj: Province Brands

V Kanadě vyrábějí první marihuanové pivo na světě. Některé účinky má stejné jako samotná marihuana

V Kanadě probíhají závěrečné testy prvního piva na světě vyrobeného z marihuany. Prodávat se má od příštího roku. Souvisí to s tím, že Kanada v červnu legalizovala tuto lehkou drogu pro rekreační účely. Oficiálně by se měla marihuana začít v zemi javorového listu prodávat na podzim. Jídlo a potraviny z konopí či s konopím nebudou dostupné okamžitě, ale až po roce od vstupu zákona v platnost.

Výroba marihuanového piva prochází mnoha testy a zkouškami, protože Province Brands, start-up z Toronta, jenž chce nápoj prodávat, hodlá dodat na trh výrobek, který bude zcela konkurenceschopný. „Zpočátku naše pivo nechutnalo dobře, ale postupně jsme dosáhli chutě a kvality srovnatelné s pivy, jež jsou na trhu,“ napsal v tiskovém prohlášení zakladatel společnosti Dooma Wendschuh.

Hledání správné kombinace chmele, vody a konopí je prý u konce. Výsledkem je nealkoholické a bezlepkové pivo, které se vyrábí ze stonků, kmene a kořenů marihuany.

Podle testů nový výrobek nemá tak nasládlou chuť typickou pro normální piva, ale skutečně může způsobovat některé účinky jako marihuana.

Kolem legalizace vzniká širší byznys

Až vstoupí legalizace marihuany v Kanadě v platnost, budou smět mít dospělí při sobě na veřejnosti až 30 gramů konopí. Věková hranice byla federálně stanovena na 18 let, některé provincie ji však zvýšily na 19 let. Provincie jsou oprávněny zavést i další omezení, například pokud jde o místa, kde se marihuana smí kouřit.

Legalizace marihuany v americkém státě Colorado vedla také k rozmachu výroby a služeb souvisejících s touto drogou. Například i v oboru potravin a nápojů. Předpokládá se, že legální roční marihuanový byznys dosáhne v Kanadě hodnoty 12 až 22 miliard kanadských dolarů. Jeden kanadský dolar je v přepočtu 16,6 české koruny.