Jiří Drahoš - kandidát druhého kola prezidentské volby

Jiří Drahoš - kandidát druhého kola prezidentské volby Zdroj: čtk

9 věcí, které mohou Drahošovi prohrát druhé kolo prezidentských voleb

Výsledky prvního kola hovoří pro Jiřího Drahoše mnohem nadějněji než volební průzkumy. Letmé přepočítávání hlasů pro antizemanovské kandidáty teď z Drahoše dělá favorita druhého kola. Jenže do konce voleb zbývá ještě dlouhých 12 dní. Tady je devět překážek, které Drahoš nemusí přeskočit.

1. Halík a spol.

„Nadcházející zápas dvou kultur – džentlmenství a barbarství – ukáže nám samým i světu, jaká je kvalita našeho národa, zač Češi stojí a jakou budoucnost si zaslouží,“prohlásil po prvním kole kněz a teolog Tomáš Halík.

Tohle tažení šiřitelů nekompromisního dobra už nadělalo tolik škody, že společnost dokázalo rozdělit možná víc než Miloš Zeman. Znamenají snad Halíkova slova to, že když souboj Zeman – Drahoš dopadne 49:51, jsme kvalitní národ, a když 51:49, tak jsme národ nekvalitní? Co je to za pitomost? Zvlášť když jsou ty preference tak vyrovnané. Zeman rád a často vulgárně uráží různé skupiny lidí. Halík to sice nedělá vulgárně, ale kdykoliv komentuje stav národa sebevybranějšími slovy, stejně slyším takové to „a vy, co s námi nesouhlasíte, jste idioti“. Halík v zásadě zavrhuje půlku společnosti, vyhání ji na okraj a nahání její hlasy Zemanovi. Nalepení těchto lidí na Drahoše mu body nepřinese. Ono říct lidem, že jsou hloupí, a pak je přesvědčovat, aby vám věřili… To prostě nefunguje.

2. Televizní duel Zeman x Drahoš

Zeman chce televizní duel s Jiřím Drahošem. Až dosud se veřejným diskuzím s osmi vyzyvateli vyhýbal ve snaze využít aureoly povzneseného prezidentství. Hned po volbách ale slíbil, že „přání“ Jiřího Drahoše utkat se tváří v tvář vyhoví.

Zeman je politická bestie. Přímý duel se Zemanem je to nejhorší, co se v tomto ohledu nezkušenému Drahošovi může stát. Jakmile to bude jeden na jednoho, bude hrát Zeman přesilovku. Drahoš bude složitě hledat pravdu a odpovědi postihující celou šíři složitosti komplikovaných problémů, zatímco Zeman vytáhne okamžitě cokoliv, i kdyby to byla lež. To se mu osvědčilo. Dohledávat pravdivost a podstatu sporů televizní debaty bude málokdo. Nejefektivnější jsou rychlé a zničující reakce. Zeman bude na koni.

3. Uprchlíci a euro

Vědci proti strachu a lhostejnosti. Tak se jmenuje výzva skupiny vědců z roku 2015, která žádala politiky, média i veřejnost, aby se neobraceli k uprchlíkům zády, neházeli všechny do jednoho pytle a snažili se je přijmout a pomoci jim. Jiří Drahoš ji podepsal jako jeden z prvních.

Vlastně nešlo o nějaké bezbřehé vítačství, ale docela umírněné vyjádření rozumného: Jsou tu skutečné oběti násilných konfliktů, kterým umíme pomoci, a tato pomoc je ctností. Zeman je ale schopen na tom Drahoše rozcupovat – ne pro všechny voliče, stačí mu ta váhající, lehce euroskeptická skupina, která Zemana sice nerada, ale ty nesmyslné povinné uprchlické kvóty ještě víc. A k tomu ještě se Drahoš pozitivně staví k euru. V dnešní době! Což o to, Zeman taky, ale pro příliv dalších voličů to bude u Drahoše hrát mnohem větší roli než u současného prezidenta. A tvůrci Zemanovy (ne)kampaně to dobře vědí.

4. Špína na Drahoše

Už se to ví a opakovaně to zaznělo. Kampaň Jiřímu Drahošovi vede Jakub Kleindienst, který působil ve vedení dnes stíhané firmy ML Compet spojované s korupcí u zakázek Středočeského kraje v době, kdy ho vedl David Rath.

No a co, řeknete si, vždyť Mynář s Nejedlým mají takové skandály, že nějaké podezření se s tím nemůže vůbec poměřovat. Jasně. Ale u Drahoše to zase bude hrát mnohem větší roli než u Zemana. Otázka je, co ti dva na Drahoše ještě vymyslí – nemusí to být nic skutečného, stačí podezření, zasadit semínko pochybnosti – bůh ví, jak ono to je, vždyť na každém šprochu pravdy trochu. Na Hradě mají fantazii bohatou. A další procento hlasů je pryč.

5. Součet Drahoš + Fischer + Horáček + Hilšer

Součet procentuálních zisků hlasů zmíněných, jednoznačně antizemanovských kandidátů je 54,84 procenta. Ti tři už Drahoše navíc podpořili do druhého kola. Jako záloha je tam ještě Topolánek. I ten po prvním kole vyzval, ať jeho voliči dají hlas Drahošovi. To už je skoro 60 procent, takže to vypadá, že Drahoš nemůže prohrát, i kdybyste zrovna vy osobně zůstali doma.

Můžete, ale abyste se nedivili. Žádný prostý součet tady neexistuje (viz další bod). Dost možná vás překvapí připomenutí voleb před pěti lety. Zeman v prvním kole porazil Schwarzenberga jen o prsa (24,21 % a 23,4 %). V druhém kole Zeman dokázal na rozdíl od svého konkurenta počet hlasů více než zdvojnásobit. To teď nepotřebuje. Naopak. Dvojnásobek hlasů musí nasbírat Drahoš. Když si k tomu připočtete zákonitosti, jako že v druhém kole bude nižší účast a část voličů se doporučení svých favoritů z kola prvního vzepře, představa suverénně vítězícího Jiřího Drahoše se začne hroutit.

6. Nevoliči Zemana budou automaticky volit Drahoše

Až na Jiřího Hynka, Petra Hanniga a částečně Vratislava Kulhánka se všichni rozhodli kandidovat i proto, aby sesadili z Hradu Miloše Zemana, a nebude jim až tak moc vadit, když to nakonec dokáže někdo jiný než oni. Čekáte, že všichni jejich voliči tudíž tento cíl budou sledovat i v druhém kole?

Na to pozor. Kdyby to bylo takhle jednoduché, nejspíš by ještě víc lidí volilo Jiřího Drahoše už napoprvé, protože jeho šance porazit Zemana v průzkumech vycházely zdaleka nejlépe. Ve skutečnosti skoro třetina voličů dala hlas Fischerovi, Horáčkovi a Hilšerovi už jenom proto, že Drahoše nemusí, zdá se jim nijaký a měkký. Topolánkovi voliči na doporučení bývalého premiéra budou kašlat zvysoka – můj laický tip je, že většina k druhému kolu nepůjde a ze zbývající části jich většina do urny hodí Zemana. Protože proč by volili Drahoše? Pak už Zemanovi může stačit třeba i polovina procenta, kterou mu dají voliči Hynka (neeurohujeři), Hanniga (senioři) a Kulhánka (škodováci).

7. Drahoš není Zeman

Zdá se, že většina národa už vidí, že Zeman je nemocný, alkoholem nasáklý vulgární sprosťák, který zašel moc daleko, a tudíž se tentokrát všichni spojí, aby ho porazili.

Žijeme v době, kdy na sebe pozornost strhávají ti, kteří vyhrotí diskuzi, jasně a co nejsrozumitelněji zformulují svoje postoje i za cenu nemístného zjednodušení a vystraší své voliče vidinou protivníkova vítězství. Jiří Drahoš v tom má obří rezervy. Kde je jeho vnitřní trumf pro druhé kolo, který naláká ostatní voliče? Hlavní důvod volit Drahoše pro voliče ostatních Zemanových vyzyvatelů bude skutečně sesadit Zemana. Drahošovou hlavní výhodou je pro většinu z nich to, že není Zeman. Může to stačit, ale Drahoš touhle kartou musí do stolu pořádně praštit.

8. Drahoš není Babiš

Myslíte, že většina lidí nemá ráda Babiše, a tudíž nebude volit jeho spojence Zemana?

Omezit moc Andreje Babiše je jistě důležitou motivací velké části voličů, kteří na Hradě už nechtějí nikoho, kdo bude nadbíhat bývalému agentovi StB. Jenže Zeman potřeboval Babišovy voliče jen k prezidentským volbám, pak už je potřebovat nebude. Svůj postoj k Babišovi může zcela změnit. Pokud Zeman před druhým kolem sem tam Babiše za něco očividného zkritizuje a dá najevo, že když bude třeba, premiérovi nic nedaruje, může získat další hlasy, které Drahošovi pak budou chybět. Navíc Zeman s premiérem zametat umí – má na to dost zkušeností i talent. Naopak Jiří Drahoš, do kterého mnozí vkládají své antibabišovské naděje, může být z dvojice vrcholných představitelů státu tím slabším. Nějaké to procento voličů tohle může vidět ještě před druhým kolem voleb.

9. Nevoliči nevolí?

Kdo nevolil v této situaci v prvním kole, nebude volit ani v druhém. Tohle se zdá v té vyhrocené atmosféře opravdu jasné.

Jenže to tak být nemusí. Postup Zemana do druhého kola byl tak jistý, že část jeho voličů skutečně doma zůstala a chystá se až na druhé kolo. Část nevoličů může mít averzi k Jiřímu Drahošovi tak velkou, že se přemůžou a raději to tomu Zemanovi hodí. A pár voličů, a teď se nesmějte, mohla ovlivnit i šířící se „informace“, že stávající prezident postupuje do druhého kola automaticky, a tudíž není třeba jej v prvním kole volit. Vzhledem k tomu, že druhé kolo bude dost možná přetahovaná o jednotlivé hlasy, je i s takovými voliči ze zálohy potřeba počítat.