Dva muži, granát a atentát, který psal dějiny. Bez Heydrichovy smrti by Československo zaniklo

Dva muži, samopal stengun, bomba a auto s třetím nejmocnějším nacistou říše – tak vypadalo ráno 27. května 1942 v zatáčce v pražských Kobylisích. Parašutisté Jan Kubiš a Josef Gabčík se na svůj úkol odstranit kata českého národa Reinharda Heydricha připravovali několik měsíců. Přesně před 76 lety pak nastala chvíle, která se zapsala do českých dějin jako největší odbojová akce druhé světové války – operace Anthropoid.

Nápad odstranit Heydricha se zrodil v hlavách československé exilové vlády v Londýně. Zastupující říšský protektor měl od svého nástupu do funkce 28. září 1941 na rukou krev stovek českých odbojářů. Ve funkci protektora českých zemí tehdy vystřídal Konstantina von Neuratha, který byl údajně příliš mírný. Heydrich, který byl architektem holokaustu, naopak chladně likvidoval české elity. „Heydrich nechal deportovat do vyhlazovacích táborů tisíce lidí a v odborné literatuře se uvádí, že od svého nástupu do funkce nechal zatknout 5 000 příslušníků odboje,“ vysvětluje archivář Vojtěch Šustek. Jak napsal i sám Heydrich: „Nechci se pokoušet starými metodami poněmčit tento český ksindl“.

Heydrichovo běsnění sledovala v zahraničí exilová vláda, která tak přicházela v domovině o schopné odbojáře a ztrácela tak s protektorátem kontakt. Na české zástupce navíc sílil tlak velmocí, které požadovaly, aby Češi dali velkými odbojovými akcemi najevo, že stojí proti okupantům. V hlavách zpravodajců se tak zrodil nápad provést akci tak velkou, že by nejen přesvědčila Západ o postoji Čechů, ale donutila by navíc velmoci, které s Adolfem Hitlerem dojednaly Mnichovskou dohodu, podpisy odvolat a umožnit tak poválečné obnovení Československa v původních hranicích.

Více se dočtete v obsáhlém článku na webu INFO.CZ >>>