jan švejnar

jan švejnar Zdroj: Michal Louč

Švejnar novým prezidentem? Má zřejmě větší šanci než minule

Průzkumům a anketám věřit nemusíme. Přesto něco naznačují. V posledních týdnech se už dvakrát objevilo, že dalším prezidentem (pokud by byla přímá volba, jak politické strany slibují) by se mohl stát českoamerický ekonom Jan Švejnar. Ukázala to anketa na našem webu Reflex.cz a teď i průzkum společnosti Median pro deník MF Dnes. A v obou „testech“ bylo stejné pořadí: první Švejnar, druhý šéf diplomacie Karel Schwarzenberg. Znamená to něco, zejména v případě Jana Švejnara?

 

Mnoho odborníků, kteří se politice dlouhá léta věnují, ohrnují pořád nad Švejnarem nos. Pochybují o jeho schopnostech orientovat se v českém politickém rybníku, říkají, že zde má v politice, v institucích, na úřadech a v byznysu málo skutečných spojenců a podporovatelů. A právě proto že by byl slabým prezidentem. Přitom o Václavu Klausovi se říká, že je silným prezidentem (dokonce se už objevila v souvislosti s ním slova o „putinizaci“ naší politiky). Méně se už ale diskuse vede (a to platí i pro exprezidenta Václava Havla), zda je, či byl ten který člověk dobrým prezidentem a zda společnost spíše nerozděluje, než sjednocuje.

 

 

Švejnar, přestože se tak často jako ostatní politici neobjevuje v českých médiích, už ale není pro veřejnost úplně neznámou osobou. V minulé volbě tomu tak pro naprostou většinu lidí bylo.

 

 

Přesto se s možnou kandidaturou Jana Švejnara zatím pojí několik vážných otázek.

 

Jeho zázemí zde zatím skutečně není nijak silné. Tento ekonom totiž irituje mnoho lidí tím, že se otevřeně nechce (a podle všeho to nikdy ani neudělá) přihlásit k žádné politické straně. Dokonce ani k těm stranám, jež ho podporují. Jenže to v přímé prezidentské volbě nemusí být problémem, spíše naopak. Výhodou může také být, že Švejnar není spojován s korupčními skandály, které u nás tryskají jako gejzíry.

 

 

Další věcí je, že Švejnar, pokud by kandidoval v přímé volbě, by musel alespoň na rok opustit Ameriku a přesídlit do Česka. Dělat něco chvilku v USA a pak si odskočit na čas do původní vlasti by nestačilo. Veřejnost by musel přesvědčit, že jeho identifikace s Českou republikou je daleko, daleko silnější, než se dnes jeví a než tomu bylo před volbou v roce 2008.

 

Na rozdíl od mnoha jiných lidí je však ekonom Jan Švejnar skutečně relevantní kandidát, s nímž se musí počítat, i když si o jeho názorech a postojích myslíme cokoli.