Nemocenská

Nemocenská Zdroj: profimedia.cz

Zase budeme víc marodit. ANO souhlasí s ČSSD, první tři dny nemoci budou opět proplácené

První tři dny nemocenské by měly být opět propláceny. Babišovo ANO přistoupilo na návrh ČSSD (komunisté chtějí totéž), jen ho chce upravit. Odhadovaných pět miliard, které by měly jít z kapsy zaměstnavatelů, nejsou totiž malé peníze. A co víc – je téměř jistotou, že nemocnost opět razantně stoupne. Hodit se marod býval národní sport.

Pamatujete? Před znovuzavedením takzvané karenční doby, tedy prvních tří dnů stonání bez proplácení, byla nemocnost ve srovnání s ostatními vyspělými evropskými zeměmi, ale i s těmi chudšími středoevropskými jedna z nejvyšších. Dokazovaly to statistiky. Především u krátkodobých pracovních neschopností byly známky zneužívání systému zřejmé. Jsme zkrátka národ chalupářů.

Karenční dobu mají přitom ve většině zemí Unie. I zdejší Ústavní soud její dnešní podobu uznal: „Třídenní výpadek příjmů sice nepochybně představuje jistý zásah do příjmů dotčených osob, avšak nejde o takový zásah, který by onemocnělým osobám okamžitě znemožnil dosažení hmotného standardu postačujícího k vedení důstojného života,“ vysvětlil stanovisko tehdejší soudce Miloslav Výborný.

Až zase přijde krize

Pro sociální demokraty je rozšiřování sociálního komfortu pro pracující vlajkovou lodí. Argumentují tím, že se lidé bojí stonat, aby nepřišli o peníze. Zaměstnavatelé nesouhlasí, naopak poukazují na někdejší zneužívání, tvrdí, že firmy dnes nabízejí svým zaměstnancům jako benefit placené indispoziční volno, tzv. sick days. A kde nenabízejí, tam si takový benefit mohou odbory prosadit, zvláště dnes mají na vedení podniků silné páky. Stát nemusí do všeho strkat nos, přikazovat a zařizovat.

Pro zaměstnance vypadá přislíbené proplácení tuze výhodně. Připočteme-li k tomu, že v minulé vládě socialisté prosadili i týdenní otcovskou dovolenou a až tříměsíční volno na ošetřování blízké osoby, které si člověk může v práci vzít a stát mu je z nemocenské částečně zaplatí, měli by přímo plesat. Jenže tohle všechno blaho klape bez potíží v současnosti, kdy se firmám daří a státu se sypou peníze. Až se dařit nebude…

Tak hurá zase na chalupu.