David Cameron

David Cameron Zdroj: Profimedia.cz

ANDREA HOLOPOVÁ: Britové budou o odchodu z EU hlasovat již v roce 2016. Banky se připravují na "Brexit"

Britský premiér David Cameron potvrdil, že chce uspíšit britské referendum o setrvání v Evropské unii tak, aby se konalo už v roce 2016. Německá banka Deutsche Bank se již začala připravovat na možný odchod Velké Británie z EU.

David Cameron z Konzervativní strany vyhrál volby se slibem uspořádat do roku 2017 ve Spojeném království referendum o setrvání země v Evropské unii. Nyní tvrdí, že chce referendum o rok dříve, již do konce příštího roku.

Podle britského deníku Daily Express chce návrh zákona o referendu zveřejnit den po projevu královny, aby ho sněmovna mohla projednat ještě před letními prázdninami.

Mezitím jedna z největších evropských bank, Deutsche Bank. podle listu Financial Times oznámila, že vytvořila pracovní skupinu, která se má zabývat případnými důsledky odchodu Británie z Evropské unie a možným přesunutím některých bankovních aktivit z Londýna do eurozóny. Možná je to ale jen nepřímý tlak na britské voliče z Německa. Deutsche Bank je totiž soukromá a její akcionáři pocházejí z celého světa, ale německá vláda má na ni samozřejmě vliv prostřednictvím bankovních regulací.

Cameron bude chtít před referendem vyjednat další výjimky pro Británii z práva EU, to se mu ale nemusí do příštího roku podařit. S případnými změnami základních smluv by musely vyslovit souhlas parlamenty všech členských států.

Už dnes má Velká Británie řadu výjimek. EU ji například nemůže stanovit kvóty na přijetí uprchlíků nebo zavést společnou měnu euro.

Podle posledního průzkumu veřejného mínění společnosti YouGov by v referendu hlasovalo 45 procent lidí pro setrvání v Evropské unii, 33 procent pro vystoupení a 18 procent není rozhodnuto.