Roman Houska

Roman Houska Zdroj: profimedia.cz

DUŠAN ŠRÁMEK: Proč byl zavražděn Roman Houska

Sociální demokracie má problém. V pondělí byl u své chomutovské vily zavražděn její vlivný severočeský člen a člen ÚVV ČSSD Roman Houska, asistent bývalého poslance Františka Krákory. Podle prvních indicií přitom nešlo o nějakou vraždu z afektu, ale o profesionální čin.

Na střelbu byla použita zbraň s tlumičem a vražda se navíc odehrála v době, kdy Houskova družka, bývalá krajská hejtmanka Jana Vaňhová, byla na zasedání místního zastupitelstva. Vrah tedy musel vědět, že Houska bude doma sám. Tělo bylo přikryté plachtou, což rovněž svědčí o tom, že šlo o chladnokrevného zabijáka. Ten navíc vtrhnul do vily, kde se přehraboval v nějakých materiálech. Podle několika nezávislých zdrojů se totiž Houska chlubil tím, že má kompromitující materiály na vlivné lidi z politiky a byznysu v Ústeckém kraji.

Houskova vražda mohla překvapit pouze nezasvěcené, kteří nevědí, jak to na severu Čech chodí, a kdo je Houska zač. Znalci místního polosvěta mu dávali pouze dvě možnosti – buď kriminál, nebo smrt. Nakonec se stalo to druhé.

Příznačné je, že mrtvého Housku podle informací Práva našel majitel chomutovské stavební firmy Vlastimil Rindoš, který s ním měl v domě domluvenou schůzku. Právě jeho firma je totiž spojována s různými zakázkami pro chomutovskou radnici.

Houskovo curriculum vitae by vydalo na detektivní seriál. Hned po listopadu 1989 byl policií podezírán z provozování sítě nevěstinců na severu Čech. Jeho tehdejší společník byl za kuplířství dokonce odsouzen. Byl i v minulosti obžalován z toho, že měl v 90. letech vydírat a vyhrožovat podnikatelům, kteří se účastnili dražeb budov, jež chtěl získat pro sebe. Protože se stíhání příliš vleklo, krajský soud je v roce 2005 zastavil.

Za „neodsouzeného vyděrače“ jej téhož roku označil jeho spolustraník Jan Piegl, který poukazoval na nejasný způsob, jakým Houska zbohatl v roce 1997 na prodeji pozemků pro chomutovský hypermarket Globus, a obvinil ho z rozkrádání krajského rozpočtu. Houska tehdy na Pieglovi vysoudil omluvu.

Zřejmě nejznámější případ Houskovy „kariéry“ se odehrál v roce 2003, kdy najel autem na chomutovského strážníka. Soud v Chomutově ho za to původně potrestal roční podmínkou, odvolací krajský soud ale rozsudek zrušil s tím, že šlo jen o přestupek. Ani za ten ale nebyl Houska potrestán. Chomutovský magistrát, který případ projednával, kauzu v roční zákonné lhůtě nevyřešil, a přestupek tak zůstal promlčený.

Houska čelil i podezření z úplatkářství. Podnikatel Jan Šámal z Bíliny v roce 2007 obvinil Housku z toho, že po něm chtěl úplatek 250 000 korun za to, že mu zajistí vítězství v konkurzu na provozování parkovišť v centru Chomutova. Do budovy chomutovského magistrátu tehdy vtrhli kriminalisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a odnesli si dokumenty k zakázce. Nikdo ale nebyl obviněn. Houska žádost o úplatek popřel.

Vedle možného vydírání, které se nabízí, existuje ještě druhá možnost, proč k vraždě došlo. Houska s Vaňhovou si žili na vysoké noze, a s jejich jmény byly spojovány i některé problematické dotace a veřejné zakázky v severních Čechách. Jenže zpřísněné kontroly spolu s policejními šťárami nakonec vedly k vyschnutí tohoto penězovodu. Houska tak mohl někomu dlužit a nabyl schopen dostát svým závazkům. A to se v jistých kruzích neodpouští.