Indie

Indie Zdroj: Profimedia.cz

Zase se blíží konec světa. Už 45 let se tentýž prorok mýlí

Také českými médii proběhla tento týden zpráva o tom, že lidstvo stojí na prahu kolapsu. Kvůli nedostatku zdrojů dojde k rozkladu společnosti, hladomorům a konfliktům. Studii, která to dokladuje, dokonce doprovodil princ Charles komentářem, že lidstvo páchá akt sebevraždy.

 

Autor studie? Biolog ze Stanford University Paul Ehrlich. Ano, ten Paul Ehrlich, jenž v roce 1968 se svou ženou Anne napsal knihu Populační bomba, varující před katastrofami, hladomory a nedostatkem zdrojů.

 

Kniha předpovídala, že během 70. a 80. let dojde vlivem přelidnění planety a nedostatku potravy k výraznému zvyšování míry úmrtí. Ve skutečnosti dnes Země má více než dvojnásobný počet obyvatel, lidé na hlad umírají méně a v průměru mají více potravy.

 

Ehrlichovi se před 45 lety nezdálo, jak by Indie do roku 1980 vůbec mohla zvládnout nakrmit dalších 200 miliónů lidí (tehdy bylo Indů jen přes půl miliardy). Dnes má přitom tato rychle se rozvíjející země přes 1,2 miliardy obyvatel.

 

V roce 1980 se s Ehrlichem vsadil ekonom Julian Simon o to, zda Ehrlichem vybraná sada pěti kovů bude do deseti let levnější, nebo dražší. Tato sázka odrážela Ehrlichovy předpovědi o vyčerpání zdrojů a s tím spojeným nárůstem cen. Ehrlich s kolegy z Římského klubu (také proslaveného mylnými předpověďmi na stejné téma) vybral wolfram, cín, chróm, měď a nikl. V roce 1990 musel Simonovi vyplatit 576 dolarů.

 

Podle kritiků Ehrlich jednoduše ignoruje možnost nových objevů, které například právě v Indii umožnily „nakrmit“ mnohem více lidí, než by koho napadlo třeba před 50 lety.

 

Strach z vyčerpání zdrojů, nedostatku potravin vinou přelidnění je tradicí objevující se pravidelně již od konce 18. století, kdy tuto tradici „založil“ Thomas Malthus. Stejně dlouhé tradice mají tím pádem i omyly na toto téma.