Kouření marihuany zvyšuje riziko mrtvice a infarktu

Kouření marihuany zvyšuje riziko mrtvice a infarktu Zdroj: Famous

My Češi hodně hulíme. No a co?

Výroční zpráva o české i evropské drogové scéně, stavu drogové problematiky, vyvolala bouřlivou mediální odezvu, aniž by ji kdokoliv hlouběji rozebral.

V České republice je najednou podle čísel z loňského roku o pět tisíc víc problémových uživatelů tvrdých drog, zpráva uvádí údaj 37 400 osob. Dvanáct tisíc na opiátech, zbytek na pervitinu. Media se děsí a hledají u drogový expertů vysvětlení a celkem nikoho nenapadlo položit si otázku, proč to tak je, když léta jsou nabídka i systém prevence stejné a v letech minulých bylo konstantně smažek kolem dvaatřiceti tisíc.

 

Odpověď je jednoduchá: Vzhledem ke všeobecné psychologizaci pohledu na příčiny užívání tvrdých drog trochu zapomínáme na faktory prostředí, jmenovitě na zoufalství. Zoufalství z bídy, jež v souvislosti s finanční krizí na nejchudší skutečně dopadla a která je podle mého soudu — neb jiné faktory nevidím — onou základní příčinou nárůstu problémových uživatelů jedů, vidím právě v sociálním faktoru krize a bídy. Takže za tento nárůst asi nemůže ani protidrogová policie, ani protidrogoví preventisté, ale američtí bankéři, kteří před lety začali půjčovat bezdomovcům.

 

Druhé číslo, jež děsí média, jsou čísla o konopí. Podle odhadu se v ČR ročně vyhulí devatenáct tun konopných drog. V Evropě se vůbec hulí hodně, zkušenost s marihuanou má sedmdesát pět a půl miliónu Evropanů (22,5 procenta) a za poslední rok hulilo 6,8 procenta — třiadvacet miliónů lidí. Denně v EU hulí kolem tří miliónů občanů. V Česku kouří denně asi šedesát tisíc lidí a dvacet osm a půl procenta mladých dospělých (15–34) hulilo v posledním roce. To je nejvíc v Evropě.

 

 

Výslovně jsem se zeptal, zda vyšší zkušenost s konopím ve společnosti vede ke zvyšování počtu chronických uživatelů mého typu, kterých je u nás těch zmíněných šedesát tisíc. Ředitel Národního monitorovacího centra pro drogy doktor Viktor Mravčík výslovně řekl, že ne, že v zemích s vyšší zkušeností s marihuanou v celé populaci mají spíše nižší počet vyhulenců.

 

Takže — přestože média bijí na poplach — stran marihuany se skoro nic špatného neděje a naše evropské prvenství nemusí nikoho děsit. Nastává ale jiný problém — v loňském roce vyhledalo protidrogovou pomoc kvůli konopí celkem 790 lidí. To není dobré a je potřeba podívat se na data podrobněji. Udělám to v některém z dalších článků, zatím vše vypadá, že jde především o uživatele, kteří začali hulit velmi mladí a tři gramy denně jim udělaly z pubertální mysli míchaná vajíčka.

 

Druhým problémem, jenž zůstává a který bohužel nikdo za „drogový“ nepovažuje, je stále narůstající užívání alkoholu mladistvými a skutečnost, že osmnáct procent trestných činů je spácháno pod vlivem legálního a všemožně inzerovaného alkoholu.