Emil Zátopek a Dana Ingrová se seznámili v roce 1945 na atletických závodech ve Zlíně.

Emil Zátopek a Dana Ingrová se seznámili v roce 1945 na atletických závodech ve Zlíně. Zdroj: ČTK

Dana Zátopková se dnes dožívá 94 let.
Svého největšího úspěchu dosáhla na olympiádě v Helsinkách i Dana Zátopková.
Olympijští vítězové, mistři světa, držitelé titulů, rekordů a mnoha dalších poct a ocenění.
Zátopkovi se narodili ve stejném roce ve stejný den.
Emil Zátopek zemřel po dlouhé nemoci v Praze v roce 2000 ve věku 78 let.
7
Fotogalerie

Legendární sportovní pár. Před 94 lety se narodili Emil a Dana Zátopkovi

V české potažmo československé sportovní historii asi těžko nalezneme slavnější manželský pár. Emil a Dana Zátopkovi. Olympijští vítězové, mistři světa, držitelé titulů, rekordů a mnoha dalších poct a ocenění. Kromě výjimečného talentu a nadšení pro sport měli společnou ještě jednu – poněkud kuriózní věc – oba se narodili ve stejném roce ve stejný den. Přesně před 94 lety, 19. září 1922.

Emil Zátopek a Dana Ingrová se seznámili v roce 1945 na atletických závodech ve Zlíně, ale ta „skutečná“ jiskra mezi nimi přeskočila až později na jedné z jejich prvních schůzek. Oné jiskře napomohl i okamžik, když oba zjistili, že se vlastně narodili ve stejném roce ve stejný den. Krok do společného života udělali svatbou v Uherském Hradišti v roce 1948 krátce po návratu z prvních poválečných letních olympijských her v Londýně. 

Video placeholde
Emil Zátopek na OH v Londýně 1948 • Youtube.com

Emil Zátopek nejvíce zazářil na následující olympiádě v Helsinkách. kde vyhrál běh na 5 i 10 kilometrů a dokonce i maratón, který tehdy běžel poprvé v životě. V každé z těchto disciplin tehdy zároveň ustavil nový olympijský rekord. Tento „trojboj“ se dodnes žádnému vytrvalci nepodařilo zopakovat a atletičtí experti pochybují, že se ještě někomu kdy podaří. Byl znám svým upracovaným stylem běhu, doprovázeným křečovitými grimasami, v cizině byl přezdíván česká lokomotiva. Otáčel hlavou, obličej měl pokřivený námahou, čemuž vděčí za přezdívku Emil Hrozný. Když se ho lidé ptali na jeho umučený výraz ve tváři, prý odpověděl: „To víte, není to gymnastika nebo krasobruslení.”

Svého největšího úspěchu dosáhla na olympiádě v Helsinkách i Dana Zátopková. Ve stejný den, kdy její manžel vyhrál běh na 5 kilometrů, zvítězila ve své disciplíně hodu oštěpem i ona hodem za hranici padesáti metrů. V následujících letech se pak stala mnohonásobnou mistryní republiky, zabodovala i evropských šampionátech a na olympijských hrách v Říme v roce 1960 získala stříbro.

Video placeholde
Emil Zátopek na OH v Helsinkách 1952 • Youtube.com

Po ukončení závodnické kariéry Dana se věnovala trenérskému povolání, její muž nadále působil jako voják z povolání. V 50. letech byl Zátopek ještě nadšeným komunistou, s postupem času však jeho „budovatelské“ nadšení vyprchalo a po podpisu petice Dva tisíce slov a kritice okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy byl vyhozen ze všech svých postů a dlouhá léta se pak živil manuálně hloubením studen. Po sametové revoluci byl Václavem Havlem rehabilitován a společně se svou ženou se těšili uznání veřejnosti a svým elánem a úspěchy motivovali ke sportu mnoho mladých po celé zemi.

Emil Zátopek zemřel po dlouhé nemoci v Praze v roce 2000 ve věku 78 let. V prosinci téhož roku mu byla posmrtně udělena medaile Pierra de Coubertina. Jeho manželka Dana se dnes dožívá 94 let.