Tomas Young

Tomas Young Zdroj: Twitter / James Nachtwey

Shilo Harris
Nicholas John Vogt
Marrisa Strock
Matt Smith
Jerral Hanckock
10
Fotogalerie

Hrdinové, pro které válka nekončí. Silná série ukazuje zmrzačené americké vojáky

Konflikt v Iráku již pro Američany dávno skončil, pro americké vojáky, kteří se účastnili tehdejší operace, však zdaleka neskončil. Invaze do Iráku tenkrát stála život téměř 5000 amerických vojáků, stovky z nich si z války odnesly zmrzačení. A právě těch se týká projekt světově proslulých fotografů Jamese Nachtweye a Davida Jaye.

„Ty snímky jsou můj odkaz,“ napsal o této fotosérii její spoluautor James Nachtwey. „Události, které jsem zaznamenal, by neměly být zapomenuty a nikdy se nesmí opakovat,“ dodává fotograf.

Svou sérií snímků válečných veteránů z nedávné historie chce ukázat nejen to, že válka nejen ovlivnila životy mnoha rodin smrtí jejich blízkých, ale že díky raněným vojákům toto téma nadále přežívá jako citlivé a bolestivé téma. „Je to příležitost ukázat, že musíme vytvářet dialog i o tématech, o nichž nechceme mluvit. A u kterých nám to není příjemné – a přitom jsme za ně částečně odpovědní,“ doplňuje spoluator David Jay.

Fotosérie ukazuje americké vojáky, kteří byli v bojích v Iráku těžce zranění. Fotografové je zachycovali v běžných situacích, ať už doma s rodinou či například na sportovištích. Přestože tito novodobí hrdinové jsou připomínkou velmi nedávné moderní historie, tendence spíše směřuje k připomínání starších bitev a válek, které již stihlo opříst mnoho mýtů.

I proto je důležité se soustředit na veterány moderní historie, kteří si zaslouží pozornost. Byť jak dodává James Nachtwey, pohled na tyto snímky nemusí být pro mnohé příjemný. „Ale taková je realita,“ dodává Nachtwey. „Nepříjemná.“