Adolf Hitler (vpravo) na svatbě nacistického velitele Hermanna Fegeleina a Gretly Braunové. Její mladší sestra Eva byla milenkou vůdce.

Adolf Hitler (vpravo) na svatbě nacistického velitele Hermanna Fegeleina a Gretly Braunové. Její mladší sestra Eva byla milenkou vůdce. Zdroj: Marlow´s

Nevěsta a její sestra Eva Braunová (vpravo).
Pilo se víno, šampaňské a nálada byla zjevně výborná.
Dva hosté ze svatby, kde byl i Adolf Hitler.
V paláci Mirabell se tancovalo a hrála živá hudba.
Na svatbě v Salzburku bylo přítomno několik desítek vysoce postavených nacistů.
11
Fotogalerie

Neznámé fotografie Hitlera, jeho milenky Evy Braunové a dalších nacistů se prodaly v dražbě

Na svatbě v paláci Mirabell v rakouském Salzburku, která se konala 3. června 1944, se sešla tehdejší nacistická smetánka. Vůdce Adolf Hitler, jeho milenka Eva Braunová či Heinrich Himmler. Velitel jednotek Waffen SS Hermann Fegelein si bral Gretlu Braunovou, starší sestru Evy. Vzniklo z toho i několik fotografií, které na dlouhou dobu zmizely z očí veřejnosti.

Význačný nacista Fegelein byl známý sukničkář, ale svatba s Gretlou byla politicky a mocensky motivovaná. Sestra nevěsty, Eva Braunová, která svatbu pořádala, byla tehdy milenkou (později pár dní i manželkou) samotného Hitlera. Proto se do Salzburku sjelo mnoho nacistických pohlavárů. Oslava pak pokračovala ještě další dva dny na Hitlerově Orlím hnízdě Berghof (asi 30 kilometrů jižně od Salzburku).


Některé fotografie Hitlera ze svatební večeře se objevily rok po druhé světové války v britském časopise Picture Post Magazine. Jejich další sadu teď nabídla k prodeji za nevelkou sumu (400 liber) anglická aukční síň Marlow´s.

Ženich Hermann Fegelein byl zastřelen 29. dubna 1945 v Hitlerově bunkru, poté, co byl zadržen, když chtěl uprchnout z Berlína. Jedna ze spekulací hovořila o tom, že ho zastřelil sám Hitler, ale to historici považují za málo pravděpodobné.

Nevěsta Gretla porodila dceru (dala ji jméno Eva, po své sestře) v posledních dnech druhé světové války. V roce 1954 se opět vdala a to za německého prodejce textilu. Zemřela v Bavorsku v roce 1987.

Podívejte se na zajímavý dokument té doby.