Sovětské automobily - Volha

Sovětské automobily - Volha Zdroj: Archív

Blondýna a černovláska parkují rovnou uprostřed zamrzlého jezera. Černovláska se usmívá, protože je venku. Blondýna sedící na místě spolujezdce má starostlivý výraz, protože když led rupne, nemá velkou šanci uniknout. Třeba se ty dvě nenávidí, jako ty dvě zpívající holky z TATU.
02 U oranžového vozítka se náhle objevuje jezdkyně na koni. Došlo k poruše a je třeba auto odtáhnout živou silou?
Když stojí posádky u vozů, věnují se podivným činnostem. Dvojice u bílé volhy hledí šikmo vzhůru, asi jako kdyby Mulder a Scullyová sledovali v Aktech X přistání létajícího talíře.
Blonďák v kalhotech do zvonu a blondýnka v černé mini stojí u zelené Lady a hledí pro změnu kamsi dozadu. Buď došel benzín a potřebují pomoc, nebo se chystají auto ukrást a dívají se, jestli je nesleduje milice. Muž je zjevně smutný, třeba krást nechce, kráska ho přemluvá ke zločinu a on už se vidí v Gulagu.
Tátáž dvojice jako na předchozí fotografii, oba otrávení, jenom scéna je jiná. Vůz byl už asi ukraden a teď v obou hlodá svědomí. Cožpak takhle jedná sovětský člověk?
19
Fotogalerie

Sovětské auto - přítel nejmilejší. Podívejte se na dobové reklamní fotografie

Sovětské auto, to je starý přítel v nových časech. Prohlížet si jejich propagační fotky je zážitek. Fakt je, že ta vozítka nebyla moc sovětská. Licenční fiat je prostě fiat, i když se mu říká Lada nebo Žiguli. Ale co, kdo ji miluje, příbuzné a předky neřeší.

Pozorně si ty fotky prohlédněte, ukazují, že majitelé těchto vozů byli lidé zvláštního ražení. Tak například jak a kde parkují. Moskviče a Lady se parkovištím obsesivně vyhýbají jako bolševik kříži. Nejlépe je jim na poli, na louce a v lese. Jedna modrá Lada stojí téměř pravými koly ve vodě jezera, či co to je. Ani nedomýšlím, jak vystupovala ta blonďatá spolujezdkyně. Gumáky totiž nemá. Třeba ale seděla za řidičem, protože se s ním momentálně nebaví, což se při jeho způsobu parkování ani nedivím.

 

LadaLada|Archív

 

Další propagační obrázky sovětských vozů si prohlédněte v galerii:

 

Přes všechna ta dramata, to byl krásný svět. Všechny barvy byly pastelové. Provoz byl řídký, jak je patrné z jediné fotky, na které volha jede, skutečně jede. Na stometrovém úseku komunikace v centru velkoměsta vidíme asi tak tři osobní vozy - a to sečteno v obou směrech. Nad těmito snímky jásá srdce milovníka tajemství, estetiky i ekologie.