Simpson a jeho rodina

Zadavatele průzkumu, kteří v roce 1998 zkoumali u amerických školáků znalosti dějin jejich vlasti, čekalo velké překvapení. Na otázku Která významná osoba se narodila ve Springfieldu?, jich jen 12 procent odpovědělo, že Abraham Lincoln. Dalších 74 procent odpovědělo: Bart Simpson. Osmého ledna 2003 to bylo přesně deset let, co Česká televize zařadila do vysílání americký kreslený seriál Simpsonovi. Čím to, že tato série, založená na kombinaci kultu a masové zábavy, nepřestává diváky - děti stejně jako univerzitní intelektuály - bavit ani na počátku 21. století?

Tiskové agentury oznámily, že kultovní seriál Simpsonovi v prosinci urazil maďarské Cikány. Přirovnal je totiž k upírům. Maďarská stížnost následuje po dubnové omluvě producentů seriálu určené Brazílii, kdy jiná epizoda ("Sveď to na Lízu") pobouřila zdejší úřady. Rodina v něm cestovala do Ria, které bylo vylíčeno jako město plné zločinu, krys a opic. Simpsonovi se zde chtěli setkat se sirotkem, kterého sponzoruje jejich dcera Líza. Ministr pro turistický ruch J. Eduardo Guinie podal spolu s největší zdejší cestovní agenturou Riotur na autory seriálu žalobu. Již dříve si Simpsonovi stříleli z Austrálie, Japonska nebo Francie.

Foto
Žádný jiný kreslený seriál se nevryl do povědomí Američanů tolik jako Simpsonovi. Příběhy o disfunkční, avšak milující se rodině se objevily poprvé pravidelně 14. ledna 1990 a hned si vysloužily televizní cenu Emmy.Rázovitá rodina otce Homera, matky Marge a jejich střapatých dětí však nevyvolala pouze nadšení, ale také ostrý odpor. Dotkla se základního (optimistického a zdravě sebevědomého) přístupu Američanů k životu. Místo kultu síly,zdraví, uhlazenosti a úspěšnosti prezentovala v sympatickém světle někoho, kdo se nebál přiznat k hlouposti, nezřízené chuti ke sladkostem a pivu, a navíc - jak prohlásil Homerův syn Bart - "netouží po tom, být všude první". Na počátku devadesátých let byl takový postoj něčím, co se v americké kultuře nenosilo, a nemilosrdná satira na americké školství, církve, práci a rodinu se jevila jako rouhání.
"Každou chvíli dostáváme nějakou stížnost. Homer prý moc pije. My ho ale nepředstavujeme jako vzor.Hraje polovičního idiota, a proto ho lidé nevnímají jako pijana nebo lenocha, ale spíše jako otce milujícího rodinu," řekl producent seriálu Mike Scully.Někdejší prezident George Bush st. prohlásil, že seriál Simpsonovi obsahuje vše špatné, co v americké rodině může existovat. Mezitím se cosi změnilo, nebyla to ovšem filozofie hlavních postav seriálu. Lehce se změnila Amerika.

BŮH JE

Siena Hights College v Michiganu zařadila do výuky religionistiky a filozofie kurs populární kultury.Předmět Animovaná filozofie a náboženství je mezi studenty velmi populární. Mezi autory "doporučené literatury" figuruje i dílo Evangelium podle Simpsonových od Marka Pinského. Ten tvrdí, že tlustý pivař Homer je ve skutečnosti příkladem oddaného křesťanského otce. Důležitou roli hraje v jeho náboženské studii postava slušňáckého souseda Neda Flanderse (bigotní křesťan), hinduistického majitele obchodu Apua nebo židovství klauna Krustyho.
Foto
Pokaždé, když se smolař Homer chytí nějaké "životní šance", rodina se ocitá v krizi - rozkládá se. Pozoruhodný je ovšem konec každého dílu. V něm se totiž "drsní" Simpsonovi mění v lidi velmi citlivé, pro něž je rodina vším. Všichni se hrozně potřebují. Takové postavy už nejsou nijak schematické. Když jde o zásadní věci, všichni stojí pevně na nohou. Když si například Homer vlastní vinou podpálí v neděli dům, zachrání ho přátelé - muslim, žid, hinduista. Po požáru sedí Homer před sežehnutým domem a nadává na Boha, "který mu dům zapálil". Jeho soused mu však odpovídá větou, za kterou by se nemusel stydět mnohý křesťanský učenec: "Homere! Bůh ti ale tvůj dům nepodpálil. Působil v srdcích tvých přátel, když ti přišli na pomoc - ať už byli židé, muslimové, či hinduisté." Pinsky říká: "Simpsonovi si z Boha nedělají legraci ani nezpochybňují jeho existenci. V mnoha směrech jsou náboženstvím obklopeni, a dokonce definováni - tak jako ostatní Američané." Jednotlivé postavy ze Simpsonových se opravdu modlí, navštěvují bohoslužby a řeší běžně i závažnější humanitárně náboženské otázky.V tom vidí odborníci jádro a význam celého díla. Jeden ze zakladatelů nového univerzitního předmětu tvrdí, že oblíbený seriál s postupem doby na kvalitě neztrácí, ale naopak: jeho význam v současné kultuře se rýsuje stále zřetelněji.
Tradiční bědování Homera Simpsona, "ouha" (d´oh!), které vypustí z úst pokaždé, když něco pokazí, zaujalo britské lingvisty natolik, že jím dokonce obohatili Oxfordský slovník. (Herec Dan Castellenata, který namlouvá H. Simpsona, tvrdí, že tento výraz převzal od Laurela a Hardyho.) Tento výraz definuje respektovaná publikace jako "výraz frustrace z činnosti, která má jiný než původně zamýšlený účinek".

ZROD FENOMÉNU

Pilotní díl seriálu uvedený 17. 12. 1989 se jmenoval Vánoce u Simpsonových a měl nečekaný úspěch. Předcházelo mu ale období pokusů výtvarníka Matta Groeninga. Tento kreslíř chtěl původně produkovat cosi naprosto jiného - vymýšlel si a připravoval comics Život je peklo (Life is Hell) a toužil z něj udělat krátký TV seriál. Měl však problémy s postavičkami, které si vymyslel - byly až příliš fantaskní, smyšlené. Když nevěděl, kudy dál, hodil dosavadní práci do koše a rozhodl se čerpat inspiraci docela jinde a docela blízko: ve vlastním životě, ve vlastní rodinné tradici. Vymyslel si "docela normální rodinku", která však žije docela nenormálními příběhy.
Foto
Mnozí si kladou otázku: je Groening pouze duchovním otcem Simpsonů, není dokonce jedním z nich? Jestli ano, kterým? Homerem, nebo Bartem? Mattův otec se jmenoval Homer a Groening dále vysvětluje, že jméno Bart je odvozeninou slova "brat", což znamená spratek. Neříkal skutečný otec Homer malému Mattovi tu a tam: "Pojď sem, ty spratku?" Můžeme si to myslet, neboť i jména dalších členů Groeningovy rodiny se podivuhodně přímočaře kryjí se jmény členů povedené animované rodinky. Groeningova matka se jmenovala Marge a jeho dvě mladší sestry: Líza a Maggie. Život si netřeba vymýšlet. Ostatně, víte, proč v Simpsonových vystupují většinou leváci? Matt Groening je samozřejmě levák. Dodejme, že Groening se narodil 14. března 1954; v roce 1977 promoval na Evergreen State College, poté se dosti neúspěšně živil jako spisovatel a scenárista v Los Angeles. Teprve úspěch comicsu Life in Hell upoutal pozornost Jamese L. Brookse, zastupujícího společnost Gracie Films, který Matta v roce 1985 najal, aby vymyslel námět budoucího seriálu. Groeningovi a Brooksovi vydatně sekunduje ještě třetí hráč: Mike Scully. I když se připojil až v dubnu roku 1993, velmi úspěšně pomáhá vymýšlet nové příběhy. Scully vyrostl ve městě Springfieldu (!), později se přestěhoval do Los Angeles, kde se věnoval sólové komice v místních klubech. Teprve v roce 1986 se soustředil výhradně na psaní televizních scénářů. Televize Groeningův a Brookesův nápad na seriál přijala. Ale pilotní díl, který představil rodinku kolem vánočního stromku, nebyl ve skutečnosti tím úplně prvním. Předcházely mu návrhy postav - jak by měly vypadat i jak by se měly projevovat a vyjadřovat. Nultá epizoda se jmenovala Good Night (Hezkej večer). Skutečnost, že Homer i Bart tehdy vypadali poněkud nedotaženě, si může zájemce potvrdit prohlédnutím epizody na internetové stránce největšího českého simpsonologa L. Macha (15 let). Po mimořádném úspěchu pilotního dílu se TV FOX rozhodla ve výrobě pokračovat: 14. ledna 1990 se objevil na obrazovce první díl nazvaný Bart the Genius (na ČT odvysílán jako "Bartův test").

Foto
MYTICKÝ SPRINGFIELD - OHLEDÁNÍ TERÉNU

Simpsonovi bydlí v městečku Springfield, na ulici Evergreen Terrace číslo 742. Hned vedle domku Simpsonových je domek rodiny Neda Flanderse. Je to jeden z nejhezčích domů na Evergreen Terrace a patří nábožensky nejvřelejší rodině ve městě. Ned Flanders je příkladný křesťan, nyní ovšem vdovec (jeho žena Maude zemřela); má dva syny - Roda a Todda. Ředitelem zdejší základní školy je pan Skinner (žije se svou matkou Agnes). Učiteli, se kterými tu Bart Simpson denně hrdinsky zápolí, jsou pan Largo, paní Krabappelová a slečna Hooverová. Uprostřed hlavního náměstí se nachází socha zakladatele Springfieldu - Jebbidiaha Springfielda. Za městem je lesopark, jehož rokli hned vedle Springfieldské přehrady se Bart snažil přeskočit na skateboardu. Kus dál je Springfieldský golfový klub,kde se scházejí takové hvězdy jako klaun Krusty - komik, který své pořady natáčí ve studiích místní televizní stanice jménem Kanál 6. Pak je zde Springfieldská knihovna, v níž se Homerova dcera Líza zamilovala do knihovníka, když zde pátrala po informacích o fotbale. Automatová herna je místem, kam všechny děti z městečka chodí vyprazdňovat své kapsy.Právě zde se Homer naučil hrát videohru Box, ve které se pak marně snažil porazit svého syna. Spousta "simpsonologů" se snaží zjistit přesné místo městečka Springfield. I když používají téměř detektivních metod, jeho lokalizace není snadná. V epizodě "Brácho, nemůžeš postrádat dva tácy?" je scénka, která je téměř dovedla k vysněnému cíli: Herbert Pow ell (nevlastní Homerův bratr) stojí na nádraží u pokladny na lístky a říká: "Chtěl bych jeden lístek do Springfieldu." Pokladník se ptá: "Springfield v Illinoisu?" Herb odpovídá: "Ne." Pokladník: "Do Springfieldu v Massachusetts?" Herb říká: "Ne, do Springfieldu." Ve chvíli, kdy vyřkne název státu, ozvou se skřípějící brzdy přijíždějícího vlaku. Bohužel nic nebylo slyšet. Jeden simpsonolog tvrdí, že
Foto
poslední řádka Homerova řidičského průkazu poskytuje údaj: Springfield, NT 49007. Další ovšem namítají, že ve Spojených státech žádný stát s poštovní zkratkou NT není. NT je zkratkou Northern Territory,což je oblast s nejmenší lidnatostí v Austrálii - a ani tam žádná obec takového jména není. Matt Groening vnáší do věci trochu světla, když říká: "Pocházím sice ze Springfieldu v Illinoisu, ale Springfield jsem vybral proto,že je to jeden z nejběžnějších názvů měst a osad v této zemi."

KDO JE KDO

Homer Jay Simpson, stár 36 let (věk všech hrdinů zůstává neměnný - v seriálu se nestárne). Oblíbené činnosti: sezení na gauči, sledování televize, pití piva, bowling. Homer Simpson je přihlouplý smolař fascinovaný TV soutěžemi, který pracuje jako zmatený jaderný inspektor. Když je Homer frustrován svou tloušťkou a plešatostí, oddává se vzpomínkám a retrospektivám, v nichž sice vystupuje tlustý,ale s hlavou plnou vlasů. Dvě věci však pro Homera zůstávají konstantní za každých okolností: jeho bezstarostná povaha a láska k Marge a dětem.

Marge Bowier Simpsonová (34) je zásadovou křesťankou a popudlivou matkou. Je zaměstnána jako žena v domácnosti. Dříve byla také učitelkou na základní škole, herečkou, policistkou, prodavačkou preclíků, servírkou a prodavačkou domů. Díky originálnímu "drdolu" je vysoká hodně přes dva metry; barvu vlasů má modrou. Její záliby jsou vaření, pečení, bowling, pletení; jejím oblíbeným zpěvákem je Tom Jones. Marge je sice trochu hašteřivou manželkou a vznětlivou matkou, přesto je to tmel, který týden co týden udržuje rodinu jakžtakž pohromadě. Vytyčuje linii rodinných výloh a dělí je na zbytečné a důležité, ať už jde o elektrický otvírák garáže, nebo oblečení pro děti. Co by bylo, nebýt jí?

Foto
Bart Simpson (10) má přezdívku El Barto či Bartman. Věčně nepochopený,desetiletý postrach městečka prožívá trvalou frustraci z obyvatel Springfieldu, kteří jsou plni,desetiletý postrach městečka prožívá trvalou frustraci z obyvatel Springfieldu, kteří jsou plni předsudků a posuzují chlapce jen podle jeho myšlenek a činů. Ve svém srdci je to hodný hoch s několika nepodařenými nápady a jedním či dvěma činy,jež mu pořád dokola připomíná právní zástupce springfieldského distriktu. Bart se v podstatě neodlišuje od běžného čtvrťáka: má rád ježdění na skejtu, žvýkačky,stará se o svého mazlíčka slona, objevuje se v "Conan O´Brien Show" a rád druhým ukazuje zadnici. Bart je omylem považován za problémové dítě - přitom by se tak rád světu představil v lepším světle.

Líza Simpsonová (8) je ve skutečnosti politicky korektní a zázračné dítě. Malý opomíjený génius. Miluje školu, dějepis a čtení Časopisu neohrožených hochů; je pro práva koní, horuje pro vegetariánství, světový mír a delší školní docházku. Je proti masu, vesmírnému bezpráví, Dnu mlácení a cigaretám Laramie. Líza čte ve svých osmi jako nějaký středoškolák. Napsala dokonce řadu kvalitních esejů - jeden pro její rodinu vyhrál výlet do Washingtonu. Sama tvrdí, že televizi sleduje jen kvůli debatním "kulatým stolům", a také proto, že má ráda filmové adaptace mistrovských děl rozvláčné britské prózy. Po pravdě je ovšem ochotna zapnout TV pokaždé, když jsou na obrazovce milovaní animovaní Itchy & Scratchy.Její vřelá láska ke comicsovým postavičkám dokazuje, že bez ohledu na to, jak je předčasně vyvinutá a geniální, stále ještě patří k Simpsonovům.

Maggie Simpsonová (1) je věčné dítě. Zaměstnáním je batole. Jejím přirozeným prostředím je podlaha a cokoli, co se octne v této zóně, je pro ni snadnou kořistí - dokáže to potřísnit barvou, pozřít, nebo aspoň zalepit různými tekutinami. Patří k ní nezbytný dudlík (středně velký) a bezpečnostní pleny model S423. Jejím motem je: "Cuc-cuc.cuc."

ANIMOVANÉ I NEANIMOVANÉ CELEBRITY

Seriál o Simpsonových dnes vysílají televize ve více než 60 zemích světa. Průzkum veřejného mínění ve Velké Británii prokázal, že Simpsonovi ze Springfieldu se v zemi těší větší popularitě než královská rodina z Buckinghamského paláce. Animovaným postavičkám se povedl husarský kousek: na hollywoodském Chodníku slávy si vydobyly vlastní hvězdu vedle takových celebrit, jako je Arnold Schwarzenegger,Bruce Willis či Madonna. Některým aktérům propůjčily hlas takové hvězdy jako Elizabeth Taylorová, Mel Gibson, členové kapely U2, Tom Jones, Britney Spearsová nebo Richard Gere. Neuvěřitelná popularita seriálu vyvolala stejně neuvěřitelný zájem populárních osobností o jakýkoli "štěk" v něm - muzikanty nevyjímaje. V seriálu si "zahrála" i Gillian Andersonová & David Duchowny - oba známí z kultovního seriálu Akta X. Ke svým (více či méně zdařilým) karikaturám tu postupem času přišel Sting, Ringo Starr,James Brown, Red Hot Chili Peppers, Ramones, Aerosmith, Paul McCartney a řada dalších. V epizodě jménem Homerpalooza je nám představen hudební monstrfestival inspirovaný skutečným putovním rockovým festivalem Lollapalooza: zablýsknou se zde kreslení Smashing Pumpkins, Sonic Youth, Cypress Hill a Peter Frampton - a samozřejmě Homer Simpson jako rocker.V blízké budoucnosti by se diváci měli spolu s Homerem dostat - v rámci dílu jménem "Trash Of Titans" - i na jeden z koncertů turné PopMart kapely U2. Hudbu k prvnímu singlu (a videoklipu) "Do the Bartman", předcházejícímu vydání CD "The Simpsons Sing The Blues", nesložil nikdo jiný než Michael Jackson. Dokonce se přiznal, že propůjčil hlas postavičce jménem Leon Kompowski, vydávající se v jedné epizodě za Jacksonova imitátora. Česká televize v září roku 2002 spustila již dvanáctou sérii Simpsonových. Nyní se snaží zajistit třináctku. Ta v Americe končí a poběží čtrnáctá řada. TV společnost Fox již pro své nejdůležitější partnery "odtajnila" názvy některých epizod. Dokonce se mluví o převedení několika nových dílů na filmové plátno. A utoři si však uvědomují, že Bart s Homerem jsou zábavnější v malých dávkách - žádný jejich příběh by neutáhl klasický celovečerní film, proto přišli s ideou několikaminutových skečů, které by měly běžet před filmy "domácí stáje" 20th Century Fox. Od roku 1989, kdy se TV Fox odhodlala poskytnout Groeningově rodince vysílací prostor,pracovalo na seriálu přes dvě stě animátorů, třicet scenáristů a pětatřicet hudebníků. Výroba jednoho dílu Simpsonů přijde na milión dolarů a trvá zhruba půl roku. Animace a kolorování záběrů se realizují v jihokorejském Soulu. Důvod je jediný: ušetřit. Objevily se i zprávy,že slavný animovaný seriál brzy skončí. Nedávno je ovšem popřel ten, kdo má k věci nejvíc co říci: stvořitel Matt Groening. Připustil sice, že se blíží doba, kdy i Simpsonovi "zavřou krám", ale následně se svůj (pro mnohé děsivý) výrok snažil zmírnit: "Je to trochu nadnesené. Ve skutečnosti budou diváci muset nakopávat rodinu Simpsonových do zadku ještě dlouhá léta."