Po Barceloně další teror. Do Španělů v noci najelo auto s výbušninami.

Po Barceloně další teror. Do Španělů v noci najelo auto s výbušninami. Zdroj: Reuters

Zdravotníci ošetřují zraněné po útoku v centru Barcelony
Situace na místě útoku v Barceloně.
Situace na místě útoku v Barceloně.
Situace na místě útoku v Barceloně.
Situace na místě útoku v Barceloně.
16
Fotogalerie

Evropa neví jak zabránit terorismu. Za rok zemřelo přes 180 lidí (i jedna Češka) a 1000 jich bylo zraněno

Je to válka, i když se tomu neříká válka. Při teroristických útocích jenom od loňského 14. července, kdy zločinci zabíjeli pomocí kamionu na promenádě ve francouzské Nice, zemřelo v Evropě 183 lidí a celkem přes 1000 jich bylo zraněno. Naprostou většinu útoků spáchali v poslední době islamisté a nejčastěji k tomu použili nějaký druh automobilu. Útoky spáchané za použití auta jsou bohužel trendem posledních let. Viděli jsme to i ve čtvrtek odpoledne na ulici La Rambla v katalánské Barceloně, kde zemřelo 13 lidí a více než 100 jich bylo zraněno.

Podle frekvence útoků i podle toho, že se nejedná o izolované místo (teroristé v poslední době zabíjeli lidi ve Francii, Belgii, Velké Británii, Španělsku, Švédsku, Německu, Rusku či Bosně a pokusy o atentáty byly zmařeny v Itálii, Rakousku, Nizozemsku i jinde), se dá usuzovat, že kontinent čeká ještě dlouhý a hodně krvavý boj s radikály, kterých jsou zejména ve fundamentalistickém islámském prostředí v Evropě desítky tisíc. 

Prostředí extrémistů posiluje nejenom radikální náboženská ideologie, ale i války na Blízkém východě a v severní Africe a také ilegální migrace.

Jako obrovský bezpečnostní problém se pak ukazují útoky za použití automobilů. I to jsme viděli ve čtvrtek v Barceloně. Zbraň nebo výbušniny se pořizují daleko složitěji, auto půjčí každému, kdo má řidičský průkaz a zabít s ním je bohužel poměrně jednoduché. 

Podle americké FBI získává celosvětově tato taktika teroristů na popularitě, protože nevyžaduje  žádný předchozí trénink a zkušenosti. U střelných zbraní tomu tak není.

K používání aut jako vražedné zbraně navíc nabádají i radikální islamistické organizace. V roce 2010 v anglicky psaném online magazínu Inspire, který vydává skupiny „Al-Káida na Arabském poloostrově“ jsou pokyny pro džihádisty, aby použili auto a vybírali si tak lehce zranitelné chodce. V návodu se kromě jiného píše: „Ujistěte se, že získáte dostatečně velkou rychlost, aby bylo dosaženo maximálního krveprolití“.

Také propagandistické video zveřejněné Islámským státem v roce 2014, povzbuzuje jeho francouzské sympatizanty, aby používali automobily k zabíjení západních civilistů.

Výsledky používání kamionů, dodávek i osobních aut jako zbraní, jsou bohužel mimořádně účinné. Děje se tak na celém světě a v Evropě v poslední době s mimořádnou intenzitou.

Například při vraždění pomocí kamionu ve francouzské Nice zahynulo loni v červenci 87 lidí (včetně řidiče-teroristy) a 458 jich bylo zraněno. Při loňském vánočním útoku v Berlíně kamion řízený tuniským imigrantem Anisem Amrim připravil o život 11 lidí (předtím ještě džihádista zavraždil polského řidiče). Byla mezi nimi i Češka Naďa Čižmár. Dalších 56 osob bylo zraněných. Výsledek včerejšího teroristického útoku v Barceloně, kdy byla použita dodávka, je také strašlivý: 13 mrtvých a více než 100 zraněných.

Bezpečnostní agentura Stratos k tomu uvádí, že taktika používání aut nemusí být vždy tak smrtící jako sebevražedný útok za použití velkého množství trhaviny, je ale daleko obtížnější, aby byla nějakým způsobem účinně eliminována. Ochránit některá veřejná místa (parlamenty, důležité budovy, synagogy, katedrály, nemocnice) před útokem automobilem není až tak složité, dají se použít různé zábrany. Ovšem veřejná místa, kde se pohybuje mnoho chodců, jsou velmi lehce zranitelná, což jsme viděli v Nice, Berlíně, Londýně i včera v Barceloně.

Jamie Bartlett z britského think-tanku Demos pak upozorňuje, že západní společnosti jsou kvůli své nekonečné svobodě a ochraně osobních dat více zranitelné, než jiné režimy. „Je velmi obtížné přesně dopředu vědět, co mají někteří jedinci v plánu. To umožňuje páchat teroristické útoky i lidem, kteří nejsou přímo členy teroristické organizace. Stačí, když vyznávají stejnou ideologii a vše potřebné si najdou na internetu,“ říká Bartlett.

Kvůli všem těmto důvodům experti předpokládají, že teroristické útoky v Evropě neustanou. Politici a úřady tvrdí, že budou s terorismem bojovat a lze tomu i věřit. Jenže vůbec nikdo nezná způsob, jak jednotlivcům ve vraždění reálně zabránit. Evropa je ve válce, která se ale válkou nenazývá.