Video placeholde
Severokorejské fanynky na tribunách sborově mávají, zpívají a tleskají
V kotli severokorejských fanynek nejsou jen slečny v čepicích
Fanynky ze Severní Koreje jsou zajímavou atrakcí i pro domácí příznivce
I KLDR má své cheerleaders, které fandily domácímu výběru při zápase proti českým hokejistům
Severokorejské roztleskávačky.
8
Fotogalerie

Reflex z olympiády: Davy lidí okukují roztleskávačky Severní Koreje jako zvířata v zoo, je z toho trapnost

Jihokorejští pořadatelé museli před čtvrtečním zahájením volných jízd sportovních dvojic v krasobruslení na olympiádě na stadionu v Kangnungu doslova vyhánět dotěrné fotografy i diváky, kteří ze všech stran obklopili stočlennou skupinu takzvaných roztleskávaček, která přijela ze Severní Koreje. Vzhledné a agenty režimu pořád hlídané mladé ženy se staly největšími celebritami zimních her. A v některých momentech, jak se osobně přesvědčil Viliam Buchert, zvláštní zpravodaj Reflexu v Jižní Koreji, to hraničí s trapností.

Severokorejský diktátor Kim Čong-un vyslal mladé ženy, které poutají vzhledem, spořádaností a dokonalou choreografií svých vystoupení, na olympiádu s jasným propagandistickým záměrem. Zaujmout, zamávat národními vlajkami (ty jsou mimochodem podle jihokorejského zákona o národní bezpečnosti na veřejnosti jinak zakázané, protože KLDR je oficiálně pořád nepřátelským státem), být v televizích, na fotkách a přehlušit i to, co se děje na sportovištích. Podařilo se to na 1000 procent.

Některá jihokorejská média se už dokonce začala ptát sama sebe, zda naprostá posedlost severokorejskou výpravou neškodí celým hrám. Pořád jenom Severní Korea, Severní Korea, Severní Korea… Některé sportovní výkony zůstávají stranou. Pokud tedy nezíská medaili jihokorejský hrdina. Dobrým příkladem je včerejší závod žen v běžeckém lyžování na 10 kilometrů. Severokorejka Ri Jong-kum sice skončila na 89. místě z 90 startujících, téměř zabloudila na trati a upadla, ale místní televize to opakují donekonečna. To, že nějaká Norka vyhrála (Ragnhild Haga), je každému fuk.

Fantastická Sáblíková bere STŘÍBRO! Překonala legendárního Zátopka >>>

Roztleskávaček se nezeptáte

Když jsem v 10:15 jihokorejského času vešel do arény krasobruslařského stadionu v Kangnungu, strhl se v jednom z rohů hlediště poprask. Dámy z KLDR právě zasedly. Okamžitě je ze všech stran obklopily desítky diváků. Mobily se doslova vařily v rukou všech, kteří na Severokorejky viděli. Pořadatelé se snažili zatlačit z místa i profesionální fotografy, protože ti opustili svá vyhrazená stanoviště. Když to nešlo jinak, někteří fotili z míst určených pro invalidy.

Přestože média celého světa už otiskla, odvysílala a zveřejnila z olympiády hory materiálů, není mezi nimi žádný, ve kterém by slavné roztleskávačky hovořily. Vždy jsou obklopeny svými lidmi, z nich někteří pracují podle všeho pro severokorejské tajné služby. Takže jaký je drahý vůdce Kim Čong-un, se nezeptáte. Jak se žije v zemi, která se řídí nesmyslným učením čučche (překládáno jako „absolutní soběstačnost“), se rovněž nedozvíte.

Proti českým hokejistům fandila armáda fanynek z KLDR! I na záchod chodí ve skupinách >>>

Jako v zoo

Roztleskávačky se ale tajemně usmívají jako Mona Lisa, hezky zpívají, pohybují se skvěle do rytmu a pořád hlasitě povzbuzují. No nefoťte to. Představoval jsem si, jak skvěle by zvládly i náš národní pokřik „Kdo neskáče, není Čech, hop, hop, hop!“. Mohly by tím konkurovat i fanouškům Baníku Ostrava, kteří to mají také krásně secvičené, pravda používají u toho slovo představující ženský pohlavní orgán.

Humbuk kolem severokorejských žen ale přerostl v nesmyslné předvádění se všech stran. Jedni (svobodní) lidé pořád okukují jiné (nesvobodné) lidi, jako kdyby to byla zvířata v zoo. Je to trapnost na pokraji hnusu.


Pořadí zemí podle získaných medailí >>>

A kdo hraje z Čechů o další medaile? >>>

Tabulka s kompletním programem ZOH 2018 >>>

Hokejový program na ZOH 2018 >>>