Pasy - ilustrační foto

Pasy - ilustrační foto Zdroj: pixabay

Německý pas
Pasy - ilustrační foto
Afghánský pas
3
Fotogalerie

Český pas, skvělý pas. Ale nejlepší na světě je ten německý, ukazuje nový žebříček

Pokud jakýkoli cizinec či nějaká zločinecká organizace touží po skutečně dobrém pasu, tak ten nejlepší na světě je německý. Na výborném děleném 10. místě najdeme i pas České republiky, který se tak řadí mezi ty velmi dobré. Na opačném konci jsou cestovní doklady Afghánistánu, Pákistánu, Iráku, Somálska a Sýrie, se kterými moc volně jejich držitelé cestovat nemohou.

Hodnocení pasů provádí už přes deset let britská poradenská společnost Henley and Partners, která analyzuje, jak se na kterou zemi vztahují vízová omezení. Vzniká z toho pak takzvaný Visa Restrictions Index.

Nejméně omezení mají při cestování Němci, kteří mohou se svým pasem jet bez víza až do 177 zemí. Na druhém místě je Švédsko (176) a o třetí se dělí se 175 bezvízovými možnostmi Finsko, Francie, Itálie, Španělsko a Velká Británie. O jednu možnost volného cestování méně mají Belgie, Dánsko, Nizozemsko a USA.

Jak je vidět, za nejspolehlivější partnery ve světě jsou v tomto směru považovány státy západní Evropy. Na děleném 10. místě pak najdeme Českou republiku, Maďarsko a Island, s jejichž pasy můžete bez víza až do 165 států.

Naopak občané Afghánistánu se volně dostanou pouze do 25 zemí, poměrně hodně špatně je také na tom Pákistán (29), Irák (30), Somálsko (31) a Sýrie (32). Ve všech těchto případech panují v cizině velké obavy z možného pronikání teroristů.

Sýrie, Afghánistán a Irák jsou tři země, z kterých v posledních dvou letech proudí nejvíce uprchlíků do Evropy. Ale držitelé těchto pasů jsou zde paradoxně ve výhodě - jsou nejsilnějšími kandidáty na získání azylu a výhledově si tak mohou polepšit a poskočit od nejhoršího rovnou k nejlepšímu pasu. Ostatně proto se padělají právě i syrské pasy.