Trh

Trh Zdroj: NobbiP CC BY-CA

Nákup v Polsku: Kam uteče DPH

Jsou lidé (hlavně ženy), kteří si pamatují ceny všech potravin, vědí, v jakých obchodech je levnější to či ono. Zaregistrují jakoukoliv změnu a podle toho nakupují. Já to neumím. Ale i mě víkendový nákup v Polsku ohromil. Je jasné, co se stane, když v Česku zdraží potraviny ještě víc.

 

České nákupní nájezdy do Polska nejsou nic nového. Začalo to hned po revoluci, v Polsku totiž bylo zboží většího výběru a nižších cen. V posledních letech se znovu dostávají do módy. Jednou z oblíbených destinací je Kudowa-Zdrój.

 

Asi pět kilometrů od východočeského Náchoda se kupujícím dostane fantastického pohledu: Rajčata stojí polovinu, brambory jsou o čtvrtinu levnější, u lososa jsme ušetřili asi 40 procent. V podobných proporcích se pohybuje mražená zelenina či mléčné výrobky.

 

 

Cestou zpět jsme jen tak mimochodem brali benzín. Na ten sice Poláci mají třiadvacetiprocentní DPH, ale mnohem nižší spotřební daň. Levnější byl skoro o čtyři koruny na litr ve srovnání s náchodskými pumpami. A to nemluvím o tom, že jsem tam loni koupil oblek, který by mě u nás vyšel na dvojnásobek.

 

Čeští podnikatelé si zvýšení cen po sjednocení sazeb DPH nesmí dovolit. Jinak úprk do polských obchodů bude opravdu masový, a to nejen z pohraničí. Pak by se z vyššího výběru DPH vláda skutečně radovala, ale ta polská.

 

 

Ta sice taky od letoška zvyšovala většinu sazeb DPH, tu na základní potraviny ovšem snížila a je nyní pět procent. Na ostatní potraviny pak osm.