Otřesené Haiti

Otřesené Haiti Zdroj: Jan Šibík

Otřesené Haiti
Otřesené Haiti
Otřesené Haiti
Otřesené Haiti
Otřesené Haiti
32
Fotogalerie

10 let od devastujícího zemětřesení. Zdravotní systém na Haiti je opět na hranici kolapsu

V neděli 12. ledna uplyne deset let od zničujícího zemětřesení na Haiti. Lékaři bez hranic si při této příležitosti připomínají oběti přírodní katastrofy a zároveň upozorňují na současnou situaci a zhoršující se lékařskou péči v zemi. Kvůli nedostatku personálu, léků, kyslíku, krve a pohonných hmot mají zdravotnická zařízení problém poskytovat pacientům základní služby. Ve fotogalerii v článku najdete fotografie Jana Šibíka z Haiti z roku 2010.

„Ničivé zemětřesení zabilo tisíce lidí, miliony jich připravilo o domov a zničilo přes šedesát procent haitského zdravotnického systému, který nebyl příliš funkční ani před tím,“ přibližuje Hassan Issa, vedoucí mise francouzské sekce Lékařů bez hranic na Haiti. „Deset let poté je zdravotnický systém opět na pokraji kolapsu,“ dodává s tím, že většina humanitárních zdravotnických organizací odešla a v zemi eskaluje politická a ekonomická krize.

Zemětřesení o síle sedmi stupňů zdevastovalo Haiti 12. ledna 2010. Lékaři bez hranic v zemi tehdy působili už devatenáctým rokem, během přírodní katastrofy zemřelo dvanáct jejich zaměstnanců. Dvě ze tří zdravotnických zařízení organizace otřesy vážně poškodily. Potřeby Haiťanů byly enormní a urgentní, Lékaři bez hranic tam proto zahájili jednu ze svých největších krizových operací. Během prvních deseti měsíců ošetřili více než 350 tisíc lidí postižených zemětřesením.

Haiti se během poslední dekády podařilo z následků přírodní katastrofy v řadě ohledů zotavit, jizvy po ní však zůstávají a jsou citelné. Navíc od července 2018 se země potýká s prohlubující se politickou a ekonomickou krizí, kterou podnítilo prudké zvýšení cen pohonných hmot. Zdravotnická střediska - a to včetně těch, která provozují Lékaři bez hranic - mají od té doby problém poskytovat potřebnou péči pacientům. Chybí jim léky, kyslík, krev, pohonné hmoty i zaměstnanci.

V roce 2019 bylo Haiti řadu měsíců paralyzováno, ulice blokovaly barikády z hořících pneumatik, kabelů a dokonce zdi postavené narychlo během noci. Bránily mimo jiné v pohybu sanitek, zdravotnického personálu, materiálu i samotných pacientů. Pro velkou část obyvatel jsou také příliš drahé výdaje spojené se zdravotní péčí. Například ceny léků v roce 2019 vzrostly o 35 procent, uvádějí Lékaři bez hranic.

Podívejte se na fotografie Jana Šibíka z Haiti z roku 2010