Starosta Tchaj-peje Kche Wen-če a pražský primátor Zdeněk Hřib

Starosta Tchaj-peje Kche Wen-če a pražský primátor Zdeněk Hřib Zdroj: Wikimedia, Profimedia.cz

Další vzkaz Číně: Do Prahy přijíždí starosta hlavního města Tchaj-wanu a podepíše zde sesterskou smlouvu

Příští pondělí podepíšou pražský primátor Zdeněk Hřib a Kche Wen-če, který je starostou Tchaj-peje, hlavního města Tchaj-wanu, sesterskou smlouvu těchto dvou metropolí. Protože Praha vypověděla nedávno dohodu s Pekingem, která obsahovala i politickou deklaraci o „jedné Číně“, dá se očekávat, že návštěva tchajpejského starosty vyvolá opět nelibost čínských úřadů. Čína totiž považuje Tchaj-wan za jednu ze svých provincií. A v blízké době by měl jet na ostrov navíc předseda Senátu Jaroslav Kubera.

„Smlouva o sesterství je vyšší formou dohody mezi Prahou a Tchaj-pejí. Bude se věnovat rozšířené spolupráci v oblasti vzdělávání, kultury, ekonomické výměny, dále by se měly využít tchajwanské zkušenosti ohledně rozvoje chytrých měst, digitalizace zdravotnictví, plánuje se i užší spolupráce zoologických zahrad,“ řekl pro Reflex.cz Martin Churavý, který je vedoucím protokolu zahraničních vztahů na Magistrátu hlavního města Prahy.

Zajímavostí je, a to je další pošťouchnutí vůči Číně, že ve smlouvě má být uvedeno jméno „Tchaj-pej, Tchaj-wan“. Což je odkaz na to, že ostrov není součástí Číny, jak to tvrdí vláda v Pekingu. Podobnou formulaci už tchajwanská metropole použila i v dohodách s filipínskou Manilou nebo americkými městy Houston a Los Angeles. Přitom naprostá většina světa (včetně České republiky) uznává politiku takzvané „jedné Číny“. Ovšem Tchaj-wan má naprosto všechny znaky samostatného státu s vlastní vládou, armádou, měnou či justicí. Oficiálně ale ostrov nezávislost nevyhlásil, protože by to zničilo jeho velmi rozsáhlé ekonomické vztahy s Čínou. Kolem dvou milionů Tchajwanců na čínské pevnině také podniká a studuje.

Starosta Kche Wen-če, který předtím vystupoval jako nezávislý politik, založil loni v srpnu vlastní Tchajwanskou lidovou stranu a předpokládá se, že bude jedním z vážných uchazečů o prezidentský post ve volbách v roce 2024. Přitom letošní hlasování o hlavě státu se odehraje už 11. ledna a podle průzkumů by křeslo měla obhájit současná prezidentka Cchaj Jing-wen, která se sešla v Tchaj-peji 30. března 2019 s pražským primátorem Zdeňkem Hřibem. Ten byl mimochodem v roce 2005 na stáži v jedné tchajwanské nemocnici.

Kromě podepsání smlouvy se bude v rámci návštěvy starosty Kche Wen-če konat příští úterý v Obecním domě i koncert, na kterém vystoupí Tchajpejský symfonický orchestr i Pražská filharmonie, které Čína v odvetě za vypovězení smlouvy pražského magistrátu s Pekingem, jeho kontakty s Tchaj-wanem či podporu tibetské exilové vlády, zrušila loni turné v říši středu.

Starosta Kche Wen-če má v rámci své cesty po Evropě navštívit také Lotyšsko, Estonsko a Finsko. Pozoruhodné je, že finské Helsinky s velkou pompou loni v říjnu navštívil i starosta Pekingu. Takže se zdá, že Finové to umí „uhrát“ na obě strany.

Dá se ale očekávat, že podpis sesterské smlouvy Prahy a Tchaj-peje se nebude líbit Číně. S ještě větší nevolí pak bude hodnocena možná návštěva předsedy Senátu Jaroslava Kubery na samotném Tchaj-wanu, která by se měla odehrát v blízké době. Proti tomu už protestoval prezident Miloš Zeman i někteří další čeští politici.