Pohřeb generála Solejmáního v íránském Kermanu (7.1.2020)

Pohřeb generála Solejmáního v íránském Kermanu (7.1.2020) Zdroj: ČTK / AP

Protest proti Donaldu Trumpovi poté, co Američané zabili íránského elitního generála Solejmáního
Pohřeb zabitého íránského generála Solejmáního v jeho rodnéem Kermanu (7.1.2020)
Smutek za zabitého generála Solejmáního v Íránu (6.1.2020)
Pohřeb generála Solejmáního v íránském Kermanu (7.1.2020)
Pohřeb íránského generála Solejmáního v jeho rodném Kermánu (7.1.2020)
21
Fotogalerie

Pokud Američané neodejdou, budou odvezena jejich mrtvá těla, řekl tajemník íránské bezpečnostní rady

Tajemník íránské Nejvyšší rady národní bezpečnosti dnes oznámil, že Írán zvažuje 13 možností odvety za zabití generála Kásema Solejmáního. Zároveň bez bližších podrobností zdůraznil, že i ta nejmírnější varianta by byla pro Spojené státy zničující. Informovala o tom agentura Fars. „Poselství Islámské republiky je jasné; Amerika spáchala atentát na íránského národního hrdinu a naše pýcha nám nedovolí, abychom byli lhostejní,“ zdůraznil. Pokud podle něj američtí vojáci z regionu neodejdou po svých, budou odvezena jejich mrtvá těla.

„Američané by měli vědět, že jsme dosud v radě jednali o 13 možnostech odvety a i v případě, že by byla shoda na nejmírnějším scénáři, jeho vykonání by bylo pro Američany noční můrou,“ řekl tajemník bezpečnostní rady Alí Šamchání. „Co chcete vědět o osudu amerických vojáků plazících se k úkrytům? Odpověď je jasná: ti, kteří se plazí k úkrytům a doufají, že uniknou našemu hněvu a zavřou za sebou dveře, netuší, že islámská republika otevře dveře do pekla,“ citovala Šamcháního agentura Fars.

Šamchání zároveň poznamenal, že nyní nelze médiím poskytnout bližší informace k možnostem odvety. Uvedl nicméně, že Írán má detailní informace o amerických základnách a zná přesný počet amerických vojáků v blízkosti své hranice a podrobně jejich činnost sleduje.

Íránský ministr zahraničí v rozhovoru, který dnes odvysílala americká televize CNN, uvedl, že zabití Solejmáního Spojenými státy bylo aktem státního terorismu a reakce Íránu bude tomu úměrná. „To je státní terorismus.... Je to akt agrese proti Íránu a rovná se to ozbrojenému útoku na Írán a my budeme reagovat. Budeme ale reagovat úměrně,“ řekl Mohammad Džavíd Zaríf.

Napětí v regionu stoupá

Poradce amerického prezidenta Donalda Trumpa pro bezpečnost Robert O'Brien dnes řekl v pořadu televize Fox News, že USA nehodlají íránské hrozby tolerovat. Prohlásil, že Íránci Americe vyhrožují „asi tak 40 let“, od íránské islámské revoluce. O útoku na Solejmáního se podle něj rozhodlo na základě velmi kvalitních zpravodajských informací. Námořní správa USA mezitím dnes obnovila varování pro americká komerční plavidla v Perském zálivu a okolí s tím, že Írán by mohl ohrožovat americké námořní zájmy v regionu. Velvyslanectví Spojených států v několika zemích vydala kvůli protiamerickým hrozbám bezpečnostní pokyny. Občané USA ve Francii, Alžírsku a Maroku byli upozorněni, že „zvýšené napětí na Blízkém východě může ohrozit Američany pobývající v cizině“. Už v pondělí bylo podobné varování vydáno v Tanzanii.

Bezpečnostní opatření vyhlašují i jiné státy – po Dánsku také Švédsko vyzvalo své občany, aby se vyvarovali cest do Iráku s výjimkou Kurdistánu. Egyptská letecká společnost EgyptAir kvůli nestabilní situaci v Iráku na tři dny, počínaje středou, pozastavila lety do Bagdádu. Mezinárodní sdružení pro leteckou dopravu (IATA) aktivovalo mechanismus, který má koordinovat postup leteckých společností a jednotlivých zemí. Sledován je vzdušný prostor nad Íránem a Irákem, kam některé společnosti stále létají nebo přes tyto země přelétají. IATA připomněla, že státy mají povinnost informovat o potenciálním riziku pro civilní leteckou dopravu.

Velitel elitních íránských jednotek Solejmání zemřel při pátečním útoku amerického bezpilotního letounu poblíž irácké metropole Bagdádu a po třech dnech pietních akcí má být dnes ve svém rodném Kermánu v Íránu pohřben. Útok nařízený americkým prezidentem Donaldem Trumpem vyvolal rozhořčení v regionu. Teherán odvetou pohrozil opakovaně.