Karen Matthews a Paula Saunders

Karen Matthews a Paula Saunders Zdroj: profimedia.cz

Nejdříve předstírala únos vlastní dcery, teď si vezme pedofila

Nejnenáviděnější matka Británie. Takovou přezdívku si vysloužila Karen Matthews (44) poté, co v roce 2008 držela dceru zavřenou v posteli svého známého po dobu 24 dní. Karen mezitím pózovala s plyšovým medvídkem v televizi, předstírala pláč a prosila únosce o slitování. Devítiletou Shannon hledal celý národ a i soukromé společnosti vypisovaly vysoké odměny za případný tip, který by vedl k jejímu nalezení. Když se zjistilo, že Karen dělá vše jen kvůli zviditelnění a daným odměnám, rozhořčení veřejnosti bylo obrovské.

Detektiv Paul Kettlewell později pro BBC Panorama vzpomínal na dramatické nalezení dívky: „Slyšel jsem jasně, jak Shannon říká: ‚Přestaň, už mě děsíš.‘ Nemohl jsem ale přijít na to, kde je. Až když jsem viděl, že se něco hýbe přímo v posteli, došlo mi to. Nemohl jsem uvěřit tomu, že jsem ji našel. A že byla naživu.“

Policista v tu chvíli ještě netušil, že byla matka s „únoscem“ Michaelem Donovanem, strýcem jejího tehdejšího přítele, domluvená. A že Shannon byla držena pod vlivem drog. Krkavčí matka byla společně s komplicem odsouzena k 8 letům vězení. Shannon se s matkou již nikdy nesetkala. Všech sedm dětí Karen Matthews dostalo novou identitu a vyrostlo v náhradních rodinách. Během procesu několik svědků vypovědělo, že obžalovaná měla děti jen kvůli sociálním dávkám. U jejího tehdejšího přítele, jenž neměl o zvrhlém plánu tušení, se našlo dětské porno.

Případ tehdy vedl k tvrdé kritice systému sociálních dávek a způsobu, jakým byly v Británii podporovány svobodné matky. Po propuštění na svobodu dostala Karen Matthews od státu opět byt, který platili daňoví poplatníci.

Nyní se žena dostává na titulní strany deníků znovu. Daily Mail přinesl zprávu o tom, že si žena bude brát Paula Saunderse (56). Ten byl v roce 2010 odsouzen na pět let vězení kvůli poměru s náctiletou dívkou. Oběť si tehdy vytipoval a na zneužívání se přišlo až po třech letech. Saunders byl souzen kvůli podvodu a policie náhodou našla v jeho telefonu fotografie dívky v choulostivých situacích.

„Chce se mi z něj zvracet. Měl by umřít. Nenávidím ho,“ vypověděla oběť po Saundersově odsouzení.

Karen Mattews snoubence poznala, když pracoval u ní v koupelně. Vztah trvá šest týdnů a Saunders požádal Karen o ruku během vánočních svátků. Žena je prý „zamilovaná až po uši“. O své minulosti prý již budoucímu manželovi řekla.