Chorvatská prezidentka Kolinda Grabarová-Kitarovičová

Chorvatská prezidentka Kolinda Grabarová-Kitarovičová Zdroj: ČTK

První kolo prezidentských voleb v Chorvatsku ovládli expremiér a současná prezidentka

Bývalý sociálnědemokratický premiér Zoran Milanović po sečtení 95 procent hlasů v prvním kole chorvatských prezidentských voleb získal téměř 30 procent, a utká se tak v druhém kole se stávající středopravicovou prezidentkou Kolindou Grabarovou-Kitarovičovou z vládnoucí Chorvatské demokratické společenství (HDZ). Dosavadní prezidentka skončila s téměř 27 procenty hlasů druhá. Na třetím místě se podle téměř konečných výsledků s 24 procenty umístil nezávislý kandidát Miroslav Škoro, který je populárním zpěvákem s konzervativními a nacionalistickými voliči. S odvoláním na sdělení chorvatské státní volební komise o tom informovala agentura AP. Druhé kolo voleb by se mělo uskutečnit 5. ledna.

Nynější hlasování bylo považováno za test popularity současné konzervativní vlády, která začátkem příštího roku přebírá předsednictví v Radě Evropské unie. V nejnovějším členském státě EU mělo 3,8 milionu oprávněných voličů možnost vybírat z 11 kandidátů. Pouze Grabarová-Kitarovičová, Milanović a Škoro měli ale podle odhadů reálnou šanci uspět.

Navzdory deštivému počasí hlasovalo dnes více voličů než v posledních prezidentských volbách v roce 2014. Kolem poledne už odhlasovalo asi o 100.000 voličů více než před pěti lety.

Předvolební prognózy předpovídaly, že Grabarová-Kitarovičová by ve druhém kole expremiéra Milanoviče porazila, ale v duelu se Škorem by měl navrch krajně pravicový kandidát.

Funkce chorvatského prezidenta je převážně reprezentativní. Formálně prezident stojí v čele ozbrojených sil a reprezentuje zemi v zahraničí.