Bouře na severu Španělska

Bouře na severu Španělska Zdroj: ČTK

Silné bouře ve Španělsku a Portugalsku si vyžádaly osm lidských životů

Bouře a vydatné lijáky, které tento týden rozvodnily řeky na Pyrenejském poloostrově, si vyžádaly ve Španělsku už šest obětí. Dva lidé pak zemřeli od čtvrtka kvůli bouři v Portugalsku. Informoval o tom dnes deník La Vanguardia. Největší vichr dnes zažili na severozápadě Španělska, kde naměřili v nárazech rychlost až 183 kilometrů za hodinu.

Autonomní region Galicie, který leží v severozápadním cípu Pyrenejského poloostrova, postihly tento týden tři bouře; meteorologové jim dali jména Daniel, Elsa a Fabien. Tu poslední dnes dopoledne provázel vítr o rychlosti přes 140 kilometrů v hodině, maxima dosáhl večer na pobřeží Atlantiku v provincii Lugo. Naměřili tam rychlost větru až 183 kilometrů za hodinu.

Kvůli silnému větru bylo dnes zrušeno několik odletů a příletů na letiště ve městech La Coruňa, Santiago de Compostela a Vigo. Některé lety byly odkloněny do nedalekého Portugalska či do jiných měst Španělska.

Vydatné deště způsobily záplavy. Například v oblasti jižně od Santiaga de Compostela napadlo 67 litrů srážek na metr čtvereční a v oblasti města Ourense to bylo asi 60 litrů. U Ourense se rozvodnily řeky natolik, že se znovu zatopila oblast, kterou v 50. letech minulého století odvodnili, aby získali zemědělskou půdu.

Od čtvrtka ve Španělsku zemřelo kvůli bouři a záplavám šest lidí. Jeden člověk zemřel při sesuvu půdy v regionu Asturie, na dalšího spadla zeď v parku v Santiagu de Compostela. Řidiče traktoru v provincii León smetla rozvodněná řeka a u Granady dnes zemřel řidič, jehož vůz smetl proud vody. Jednou z obětí bouře se stal i Holanďan, který zemřel v pátek u města Huelva na jihozápadě země, když na moři surfoval.

Také Portugalsko sužují tento týden bouře a záplavy, které si tam vyžádaly dvě oběti. Dnes byla kvůli intenzivním lijákům a bouři například přerušena vlaková doprava mezi metropolí Lisabon a druhým největším městem Porto.