Drážďanská klenotnice Grünes Gewölbe

Drážďanská klenotnice Grünes Gewölbe Zdroj: Wikimedia

Loupež za miliardy. Zloději vykradli historickou drážďanskou klenotnici Grünes Gewölbe

Zloději dnes brzy ráno vykradli drážďanskou klenotnici Grünes Gewölbe (Zelená klenba), kde jsou uloženy cenné historické sbírky německé spolkové země Sasko. Výši škody policie podle agentury DPA neoznámila. Šperky a drahokamy, které zloději ukradli, mají podle listu Bild hodnotu v přepočtu okolo 25 miliard korun.

Saský ministerský předseda Michael Kretschmer v reakci uvedl, že je otřesen. "Okradena byla nejen státní sbírka, ale také my, Sasko!" citovala DPA saského premiéra. Dodal, že hodnotu, kterou sbírka má, po řadu staletí tvrdě utvářeli obyvatelé Saska.

Grünes Gewölbe, která nese název podle původního nátěru klenby, bývala klenotnictví saských kurfiřtů. K vidění jsou zde mimo jiné jantarové předměty, stříbrné nádobí, výrobky ze slonoviny či zlatnická díla. K často zmiňovaným předmětů, kde jsou zde uloženy, patří Mouřenín se smaragdovým stupínkem. Tato soška je osázena vedle smaragdů i rubíny, safíry či granáty.

Bild uvedl, že zloději nejdříve zapálili elektrorozvaděč, aby přerušili dodávku proudu do jednoho z nejznámějších německých muzeí, a poté do budovy pronikli přes zamřížované okno. Bild poznamenal, že i když byla klenotnice bez elektrického připojení, bezpečnostní kamery fungovaly. Podle deníku je na videu zachyceno vícero nápadně malých osob.