Markéta Pekarová Adamová je novou předsedkyní TOP 09 (24.11.2019)

Markéta Pekarová Adamová je novou předsedkyní TOP 09 (24.11.2019) Zdroj: Blesk:FOTO CNC / ALEXANDR MALACHOVSKÝ

Kandidáti na předsedu TOP 09 Markéta Pekarová Adamová a Tomáš Czernin.
Markéta Pekarová Adamová je novou předsedkyní TOP 09 (24.11.2019)
Zástupci opozičních pravicových stran během sněmu TOP 09 hojně diskutovali o spolupráci (23. 11. 2019)
Markéta Pekarová Adamová je novou předsedkyní TOP 09 (24.11.2019)
Markéta Pekarová Adamová během svého projevu jakožto kandidátky na post předsedy TOP 09 (24.11.2019)
19
Fotogalerie

TOP 09 povede Markéta Pekarová Adamová, Pospíšil nezískal post místopředsedy

Opoziční TOP 09 povede další dva roky poslankyně a dosavadní první místopředsedkyně Markéta Pekarová Adamová. Delegáti sněmu jí v dnešní volbě stranického předsedy dali přednost před senátorem a nynějším řadovým místopředsedou Tomášem Czerninem. Pekarová Adamová vystřídala v čele TOP 09 Jiřího Pospíšila, který se o předsednické křeslo znovu neucházel. Bývalý předseda nezískal ani pozici řadového místopředsedy strany, o kterou se ucházel.

Nová šéfka TOP 09 dostala ve volbě předsedy 96 hlasů, Czernin o 15 méně. Hlasovalo 178 delegátů, jeden lístek byl prázdný. Pekarová Adamová se stala čtvrtým předsedou nyní druhé nejmenší opoziční sněmovní strany. TOP 09 by měla vést i do příštích voleb do Sněmovny v roce 2021 a už příští rok do krajských a senátních voleb.

Pekarová Adamová bývá řazena k liberálnějším politikům oproti Czerninovi, jehož orientace je konzervativnější. TOP 09 se jejím zvolením stala jedinou parlamentní stranou, v jejímž čele stojí žena.

Prvním místopředsedou TOP 09 zvolil sněm Tomáše Czernina, který předtím neuspěl v klání o post předsedy. Byl jediným kandidátem. Czernin obdržel ve volbě 162 ze 176 hlasů. Čtveřice delegátů lístek neodevzdala, dalších deset bylo prázdných.

Nový první místopředseda poděkoval za silný mandát a řekl, že Pekarové Adamové bude oporou za každé situace. Vyzval členy TOP 09, aby "všichni táhli za jeden provaz".

Bývalý předseda TOP 09 Jiří Pospíšil nezískal pozici řadového místopředsedy strany. Místopředsednický post neobhájil dnes na pražském sněmu ani Marek Ženíšek. Místopředsedy TOP 09 delegáti zvolili starostu Roztok u Prahy Jana Jakoba, předsedu karlovarské krajské organizace Lukáše Otyse, senátora Herberta Paveru a poslance a zastupitele Vlastimila Válka. Europoslance Pospíšila a někdejšího poslance Ženíška delegáti nezvolili navzdory tomu, že oba kandidáty podpořila nová předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Vyhověli jen jejímu přání, aby se místopředsedou stal i Pavera.

Dobrovolnice v dětských domovech

Poslankyně a poslední dva roky první místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová patří mezi výrazné tváře strany, do které vstoupila krátce po jejím vzniku v roce 2009. Ve Sněmovně je místopředsedkyní poslaneckého klubu TOP 09 a také výboru pro sociální politiku, zasedá také ve výboru pro životní prostředí, podvýboru pro sociální služby a osoby zdravotně postižené, stálé komisi pro rodinu, rovné příležitosti a národnostní menšiny.

Narodila se 2. října 1984 v Litomyšli, vystudovala andragogiku na Univerzitě Karlově a ekonomii a management v průmyslu na ČVUT. Pracovala v obchodním oddělení telekomunikačního operátora T-Mobile, mezi roky 2008 a 2010 působila v personální a vzdělávací agentuře. Jako dobrovolnice pomáhala v dětských domovech v Arménii a Maroku, pracovala s postiženými lidmi v Srbsku a spoluorganizuje dětské tábory a akce pro děti ze sociálně znevýhodněného prostředí v ČR.

V politice se zaměřila na sociální oblast, mezi roky 2010 a 2014 měla resort na starosti jako radní Prahy 8 (další čtyři roky byla řadovou zastupitelkou). K problematice různými způsoby znevýhodněných lidí má blízko i kvůli svým blízkým, její mladší bratr se narodil s chybějícími obratli v páteři a strávil dětství v takzvaném korzetu. Během studia vysokých škol se pak Pekarová Adamová nemohla spoléhat na finanční podporu rodiny.

Do vyšších pater politiky se dostala v roce 2013, kdy ji úspěch TOP 09 vynesl do Sněmovny i z šestého místa kandidátky (v Praze tehdy strana získala sedm poslanců). O čtyři roky později kandidovala jako pražská dvojka za Karlem Schwarzenbergem. Jako poslankyně se kromě sociální oblasti - kde například neúspěšně navrhovala přesun peněz na slevy z jízdného na dávky státní sociální podpory a pěstounské péče – ostře ozývala proti zdanění církevních restitucí.