Abú Bakr al-Bagdádí

Abú Bakr al-Bagdádí Zdroj: Youtube.com

Podle iráckých bezpečnostních zdrojů byl zabit vůdce Islámského státu Bagdádí

Vůdce teroristické organizace Islámský stát (IS) abú Bakr Bagdádí byl zřejmě zabit při americké vojenské operaci. Informovala o tom dnes americká média a zahraniční tiskové agentury s odvoláním na různé zdroje z armády, ze Sýrie a z Iráku. Mluvčí Bílého domu Hogan Gidley v noci na dnešek ohlásil, že Donald Trump dnes v 09:00 (14:00 SEČ) pronese zásadní projev. Média spekulují, že americký prezident chce oznámit Bagdádího smrt.

Zabití obávaného vůdce Islámského státu bylo už v minulosti oznámeno mnohokrát, nikdy se ale zatím nepotvrdilo. Zpravodajská televize CNN v této souvislosti uvedla, že s definitivním potvrzením čerstvé zprávy o likvidaci Bagdádího se čeká na testy DNA a biometrická měření.

Jako první přinesl zprávu o zabití Bagdádího list Newsweek s odvoláním na nejmenovaného amerického armádního činitele. Podle toho šlo o akci, kterou provedly speciální síly po získání využitelné zpravodajské informace.

Smrt Bagdádího později potvrdilo několik dalších na sobě nezávislých zdrojů. Kromě iráckých k nim patří i íránské. "Írán byl o smrti Bagdádího informován syrskými představiteli, kteří se o tom dozvěděli z terénu," citoval Reuters nejmenovaného íránského činitele.

Dalším zdrojem je velitel jedné z ozbrojených skupin působících v provincii Idlib na severozápadě Sýrie, který uvedl, že vůdce IS byl zřejmě zabit už v noci na sobotu při útoku, do něhož byly zapojené vrtulníky a bojové letouny a při němž došlo ke střetu u vesnice Briša nedaleko tureckých hranic.

Smrt Bagdádího potvrdily zdroje v Sýrii také iráckému zpravodajskému týmu pověřenému sledováním vůdce Islámského státu. Podle těchto informací byl Bagdádí zabit spolu s osobním strážcem poté, co bylo odhaleno místo, kde se skrýval, když se pokusil dostat svou rodinu z Idlibu k turecké hranici.

Televize CNN s odvoláním na nejmenovaného představitele amerického ministerstva obrany uvedla, že Bagdádí během americké vojenské operace na severozápadě Sýrie odpálil nálože v sebevražedné vestě, kterou měl na sobě. Operaci provedla speciální komanda.

Irácká státní televize uvedla, že se chystá zveřejnit záběry z amerického útoku v Sýrii, při němž byl Bagdádí údajně zabit. Expert na boj proti terorismu v této souvislosti tvrdil, že k vystopování místa, kde se Bagdádí nacházel, pomohly irácké zpravodajské služby.