Protesty v Hongkongu (20. 10. 2019)

Protesty v Hongkongu (20. 10. 2019) Zdroj: Reuters

Protesty v Hongkongu (20. 10. 2019)
Protesty v Hongkongu (20. 10. 2019)
Protesty v Hongkongu (20. 10. 2019)
Protesty v Hongkongu (20. 10. 2019)
Protesty v Hongkongu (20. 10. 2019)
12
Fotogalerie

Hongkongská vláda stáhla návrh zákona, který vyvolal protesty

Hongkongská vláda dnes oficiálně stáhla návrh zákona, který by umožňoval vydávání lidí podezřelých z trestných činů do pevninské Číny. Návrh vyvolal v Hongkongu několikaměsíční demonstrace, které postupně přerostly v požadavky obecnějších demokratických reforem v této bývalé britské kolonii, jež se v roce 1997 vrátila pod čínskou správu. Podle tiskových agentur se nedá očekávat, že by stažení kontroverzního návrhu zákona protesty ukončilo.

Demonstrace proti návrhu extradičního zákona začaly v Hongkongu v červnu a v některé dny při nich vyšly do ulic statisíce lidí. Kritici zákona se obávali, že norma by narušila právní nezávislost poloautonomního Hongkongu a že podezřelí vydaní do Číny by tam mohli čelit nespravedlivým, politicky motivovaným procesům.

Správkyně Hongkongu Carrie Lamová po prvních týdnech protestů schvalování kontroverzního návrhu zákona pozastavila, demonstranti ale pokračovali ve svých akcích a požadovali jeho úplné stažení. V září Lamová oznámila, že se rozhodla návrh zákona stáhnout, a dnes hongkongský ministr bezpečnosti John Lee uvedl, že návrh byl oficiálně stažen.

Vláda tak splnila jeden z pěti požadavků demonstrantů, mezi něž patří rovněž svobodné volby či nezávislé vyšetření údajné policejní brutality při zákrocích proti protestům a propuštění zadržovaných demonstrantů.

Protestní akce v Hongkongu v poslední době pravidelně přerůstají v násilnosti, při nichž policisté proti demonstrantům používají vodní děla, slzný plyn, pepřový sprej, obušky či gumové projektily; ve dvou případech byla ohlášena i ostrá střelba. Policie zásahy zdůvodňuje radikalizací protestujících, kteří na příslušníky bezpečnostních sil často házejí kameny a zápalné láhve.