Policie tvrdě zasáhla proti demonstrantům v Hongkongu. Použila i pepřový sprej.

Policie tvrdě zasáhla proti demonstrantům v Hongkongu. Použila i pepřový sprej. Zdroj: Reuters

Policie tvrdě zasáhla proti demonstrantům v Hongkongu. Použila i pepřový sprej.
Policie tvrdě zasáhla proti demonstrantům v Hongkongu. Použila i pepřový sprej.
Policie tvrdě zasáhla proti demonstrantům v Hongkongu. Použila i pepřový sprej.
Policie tvrdě zasáhla proti demonstrantům v Hongkongu. Použila i pepřový sprej.
Policie tvrdě zasáhla proti demonstrantům v Hongkongu. Použila i pepřový sprej.
9
Fotogalerie

Hongkongská policie opět tvrdě zasáhla proti demonstrantům slzným plynem i vodním dělem

Hongkongská policie dnes při dalšímu protestu v Hongkongu použila proti demonstrantům slzný plyn i vodní děla. Už před začátkem dnešních nepovolených protestů se snažili policisté pepřovým sprejem rozehnat scházející se lidi zejména v nákupní čtvrti Causeway Bay. Dnešní akce v Hongkongu je nejenom pokračováním kampaně proti Číně, ale i součástí akcí svolaných v sedmi desítkách měst světa proti totalitě. Pochody se už konaly například v australském Sydney nebo tchajwanské metropoli Tchaj-pej.

V Hongkongu jde o 17. víkend protivládních protestů, jež začaly v červnu původně kvůli zákonu o vydávání lidí podezřelých z trestné činnosti do Číny.

Na dnešní akci přišlo mnoho lidí v černém a po policejních zásazích se přeskupovali a znovu scházeli. Na pochodu k vládnímu komplexu volali heslo Stůjte za Hongkongem, bojujte za svobodu. Někteří si sundali roušky z obličeje a házeli předměty na zásahovou jednotku, další nesli americké a britské vlajky.

Střety s policí trvaly do večerních hodin místního času, mnohá místa chránili členové policejní elitní jednotky. Někteří se nečekaně vynořili za zátarasy chránícími vládní objekty. Mnozí demonstranti tak nestihli utéct a byli zatčeni. Na další skupiny policisté stříkali modrou barvu a označili si tím účastníky. Agentura AP citovala jednoho z demonstrujících, který řekl, že teď panuje mezi lidmi přesvědčení, že všechny metody boje jsou přijatelné.

 Přes policejní zákaz se má demonstrovat i v úterý, na něž Peking chystá velké oslavy 70. výročí vzniku Čínské lidové republiky. Úterý má být pro účastníky demonstrace dnem smutku. "Mnoho mladých lidí má pocit, že vzhledem k čínské moci nemají budoucnost. Pro Hongkong je to beznadějné. Když nepovstaneme, nebude žádná naděje," sdělil 40letý Andy Yeung, který na dnešní protest přišel se svým dítětem v kočárku.

V sobotu si v Hongkongu připomínali výročí demonstrací z roku 2014 pořádaných 79 dní s požadavky demokratických reforem. Lidé na ně chodili s deštníky. Ani sobotní akce se neobešla bez policejního zásahu s pomocí vodních děl a slzného plynu. Někteří z účastníků pálili čínskou vlajku a házeli na policisty zápalné lahve.

Skupina Stand With Hong Kong dnes vyzvala k pochodům proti totalitním režimům na celém světě. Podle hongkongského tisku by se měly akce konat nejen v Hongkongu, ale i v 72 městech dvaceti zemí. Na akci v Sydney přišlo asi tisíc lidí, v Thchaj-peji byla účast vyšší. Shromáždění se mají konat také v Evropě a v Severní Americe.

V Hongkongu se dnes lidé začali scházet na třídě Hennessy, kde je policisté rozehnali slzným plynem. Policisté na mnoha místech černými vlajkami avizovali, že použijí slzný plyn.

Ráno se konalo také shromáždění stoupenců Číny. Účastníci této akce v Hongkongu zpívali čínskou národní hymnu a mávali čínskými vlajkami. Správa Hongkongu z obav před vyhrocováním situace zrušila některé akce plánované původně k čínským oslavám. Konat se například nebude ohňostroj a recepce, které měly být původně venku, se přesunou do budov. Správkyně Carrie Lamová, proti níž jsou demonstrace také zaměřeny, ale povede početnou delegaci 240 lidí, která v pondělí odcestuje na oslavy do Pekingu. Lamová ve snaze zmírnit napětí ve čtvrtek zahájila dialog s veřejností, avšak demonstranty tím od dalších protestů neodradila. K jejich hlavním požadavkům patří zavedení přímé volby hongkongského vedení.