Letadlo aerolinek Thomas Cook

Letadlo aerolinek Thomas Cook Zdroj: Reuters

Letada CK Thomas Cook na letišti v anglickém Manchesteru
Letada CK Thomas Cook na letišti v anglickém Manchesteru
Krach cestovní kanceláře Thomas Cook zasáhl i turisty na letišti ve španělské Mallorce
Potíž pro dovolenkáře, zkrachovala cestovka Thomas Cook
Potíž pro dovolenkáře, zkrachovala cestovka Thomas Cook
6
Fotogalerie

Zkrachovala známá cestovní kancelář Thomas Cook, jedna z nejstarších na světě

Jedna z největších cestovních kanceláří na světě, britská firma Thomas Cook kvůli finančním potížím zkrachovala, informovala o tom dnes agentura Reuters. Společnost Thomas Cook patřila mezi nejstarší cestovní kanceláře na světě a jejích služeb využívalo asi 19 milionů klientů ročně. Podle agentury Reuters je nyní na dovolené v zahraničí s touto firmou asi 600.000 lidí a bude tak proto nutná velká společná operace vlád i pojišťoven.

"Thomas Cook přestala fungovat, takže jsou zrušeny všechny lety této společnosti," oznámil dnes britský úřad pro civilní letectví (CAA). Tento úřad také uvedl, že už zahájil operaci, během níž dopraví co nejdříve domů na 150.000 britských turistů, kteří jsou nyní s cestovní kanceláří Thomas Cook na dovolené. Podle BBC půjde o největší operaci svého druhu v mírové historii země.

Vedení firmy Thomas Cook dnes oznámilo, že vstoupilo do "nucené likvidace". "Je nám velice líto, že jsme nebyli úspěšní," uvedl dnes šéf firmy Peter Fankhauser. Firma požádala minulý týden o pomoc i vládu v Londýně a během posledních dnů vedla horečná jednání s věřiteli i britskou vládou o finanční pomoci.

Společnost Thomas Cook si už minulý měsíc dohodla finanční injekci 900 milionů liber. Věřitelské banky ale poté požádaly, aby si firma zajistila dalších 200 milionů liber jako rezervu pro zimní měsíce.

Německé aerolinky Condor navzdory krachu mateřské společnosti Thomas Cook pokračují v provozu. Německou vládu ale požádaly o překlenovací úvěr.

Cestovní kancelář Neckermann, která je v Česku součástí zkrachovalé britské kanceláře Thomas Cook, neočekává problémy českých klientů s návratem domů. ČTK to řekl šéf marketingu CK Neckermann Jan Šrámek. Společnost situaci britské cestovní kanceláře monitoruje a v poledne vydá tiskové prohlášení. Podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří ČR Jana Papeže mohou nastat problémy u Čechů, kteří si koupili zájezd u Thomase Cooka v Německu nebo Británii. Na ně se české zákony nevztahují. S britskou společností mohou být podle Papeže v Česku tisíce klientů.

Thomas Cook byla založena v roce 1841 a patří tak mezi nejstarší cestovní kanceláře na světě. Ve světě zaměstnává asi 22.000 lidí, z toho 9000 v Británii.