Banksyho dílo nad vjezdem do garáží Centre Pompidou

Banksyho dílo nad vjezdem do garáží Centre Pompidou Zdroj: Twitter

Zmizelý Banksy: V Paříži bylo ukradeno dílo známého streetartového umělce

Pařížská galerie Centre Pompidou dnes oznámila, že z informační tabule u vjezdu do jejího podzemního parkoviště zmizelo dílo připisované britskému streetartovému umělci Banksymu. Obrázek krysy s šátkem přes obličej se na zadní straně signalizačního panelu objevil v červnu 2018 a Banksy následně fotografii díla přidal na svůj instagramový účet. Podle Centre Pompidou krysu někdo z kovového panelu vyřízl.

Francouzská média uvádí, že dílo, které chránila deska z plexiskla, bylo ukradeno už v noci na pondělí. Galerie dnes podala trestní oznámení kvůli "krádeži a poškození (majetku) v prostoru spadajícím do jejího obvodu".

"Předpokládáme, že kovový panel byl rozříznut pilkou. Nejsme vlastníky díla a proto podáváme trestní oznámení kvůli poškození," uvedl tiskový odbor Centre Pompidou.

Tajemný umělec Banksy podle francouzských médií zanechal v Paříži stopy asi na deseti místech, přičemž jeho výtvor se nestal terčem krádeže poprvé. V lednu zmizelo i dílo vytvořené na nouzovém východu v klubu Bataclan, kde bylo 13. listopadu 2015 při teroristickém útoku zabito 90.