Andrej Babiš a jeho Čapí hnízdo

Andrej Babiš a jeho Čapí hnízdo Zdroj: fotomontáž Jan Ignác Říha

Babišovo stíhání je na Češích, peníze EU použity nebyly, uvedl Evropský úřad pro boj s podvody OLAF

Český státní zástupce může mít mnoho důvodů, proč zastavit stíhání v kauze Čapí hnízdo. Novinářům to dnes řekl šéf Evropského úřadu pro boj s podvody (OLAF) Ville Itälä, podle něhož je s dalšími závěry třeba počkat na podrobnější informace o vývoji případu. Podle ředitele vyšetřovatelů OLAF je pozitivním výsledkem práce úřadu, že na stavbu farmy nakonec nebyly použity evropské peníze.

OLAF vyšetřoval okolnosti, za nichž skupina Agrofert získala z unijních fondů 50 milionů eur na stavbu farmy Čapí hnízdo. Koncem roku 2017 dospěl k závěru, že existuje podezření na dotační podvod. České ministerstvo financí následně oznámilo, že farma, která jako malý podnik původně získala dotaci, načež opět přešla pod Agrofert, byla vyjmuta z evropského financování. V pondělí státní zástupce podle Deníku N navrhl zastavit trestní stíhání premiéra Andreje Babiše, konečné rozhodnutí ale ještě nepadlo.

„Podle našich informací se Češi nakonec rozhodli financovat ten projekt prostřednictvím peněz z národního rozpočtu. Pozitivní efekt vyšetřování je ten, že (na projekt) nebyly použity žádné unijní peníze,“ řekl novinářům ředitel OLAF pro vyšetřování Ernesto Bianchi. Závěry českého šetření jsou podle něho zcela v rukou českých úřadů.