Video placeholde

Babiš je zachráněn a Zeman dál posiluje, dochází k nejhoršímu, chybí tu lepší Babiš, říká Jan Kubáček

Pravidla hry, ústavní systém a spravedlnost, to jsou podle politologa Jana Kubáčka už teď oběti posledního vývoje v kauze Čapí hnízdo. Premiér Babiš získal argumenty pro utvrzení svých voličů a výhodná je pro něj i trvající kritika na jeho hlavu. Směje se taky prezident Zeman, kterého to vše posiluje.

V kauze Čapí hnízdo dochází k nejhoršímu. Táhne se, je spekulativní a o vině a nevině rozhoduje ulice, říká Jan Kubáček. Emoce na obou stranách se vyostřují a Andrej Babiš boduje, protože mluví černobílým a silovým jazykem. Ostré reakce opozice na možné zastavení stíhání podle Kubáčka nejsou na místě. Třeba šéf Pirátů se brzy může dostat do podobné situace jako Andrej Babiš a jeho dnešní slova ho můžou doběhnout.

Kubáček kritizuje délku vyšetřování kauzy Čapí hnízdo. Premiér má možná pravdu, když tvrdí, že je nevinný, proč se ale potom všechno tak táhlo, ptá se politolog. Odhaluje se tak podle něj hlubší problém, tedy že závažné kauzy se vlečou a státní aparát dopady toho podceňuje. Lidé podle Kubáčka prostě přestávají věřit ve spravedlnost.

Babiše rozhodnutí žalobce Šarocha zachránilo, míní Kubáček. Kdykoliv může právě nejistoty a nejasností kolem toho využít. Čeká nás totiž horký podzim a pro premiéra něco jako sezona demonstrací, on ale bude schopný udržet si svou většinu.

Proč potřebuje opozice lepšího Babiše? Byl prezident Zeman skutečně připravený udělit Babišovi milost? Proč kauza Čapí hnízdo posiluje radikály? A má ČSSD větší problémy, než jsou premiérovy kauzy?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>