Emmanuel Macron se s Borisem Johnsonem setkal ve čtvrtek v Paříži.

Emmanuel Macron se s Borisem Johnsonem setkal ve čtvrtek v Paříži. Zdroj: ČTK

Macron Johnsonovi neustoupí: Irská pojistka je nepostradatelná, chrání jednotný trh EU, řekl

V příštích třiceti dnech nelze najít novou brexitovou dohodu, která by se výrazně lišila od té stávající. Její základní pilíře včetně zakzvané irské pojistky jsou nepostradatelné, protože toto kontroverzní opatření garantuje stabilitu v Irsku a celistvost jednotného trhu Evropské unie. S tímto vzkazem dnes francouzský prezident Emmanuel Macron přijal v Paříži britského premiéra Borise Johnsona. Ten prohlásil, že unijní trh lze ochránit i bez irské pojistky obsažené v současném návrhu brexitové dohody.

Macron svými slovy reagoval na středeční vyjádření německé kancléřky Angely Merkelové, podle které náhradu za pojistku lze možná nalézt i během třiceti dnů. Výrok byl některými britskými médii interpretován jako ústupek Johnsonovi, který požaduje odstranění pojistky z dohody o podmínkách odchodu z evropského bloku. Merkelová ovšem hovořila o nahrazení pojistky v rámci jednání o budoucím vztahu Británie s EU, tedy o postupu, který je zakotven v samotné „rozvodové“ dohodě, kterou britský parlament opakovaně odmítl.

„V příštích 30 dnech nenajdeme novou dohodu, která by se výrazně lišila od té existující,“ řekl Macron v Elysejském paláci před společným obědem s britským premiérem. Německá kancléřka podle francouzské hlavy státu pouze dávala najevo, že zbytek EU potřebuje urychlené vyjasnění britských plánů.

Podle Johnsona jsou už nyní k dispozici způsoby, jak irskou pojistku učinit nepotřebnou. Britský premiér hovořil o blíže nespecifikovaných „technických řešeních“ a uvedl, že jej středeční setkání s Merkelovou povzbudilo. Johnson zopakoval, že Británie musí Evropskou unii opustit v aktuálním termínu, tedy na konci října, do něhož zbývá 70 dní. Podle šéfa britské vlády oboustranně přijatelné dohody stále lze docílit.

Chybí vám ve sbírce některé číslo vašeho oblíbeného časopisu? Všechny tištěné Reflexy od roku 2014 včetně speciálů si můžete koupit v našem Ikiosku >>>